Dodental door storm Gloria in Spanje opgelopen naar 13

De regering van Spanje komt vrijdag in spoedvergadering bijeen om de impact van de zware storm Gloria te bespreken. Het dodental is inmiddels opgelopen naar dertien. Vier mensen worden nog steeds vermist.

Inmiddels is Gloria uit het noordoosten van Spanje weggetrokken. In de regio Girona kwamen nog flinke neerslagstormen voor. In Sant Pau de Segúries viel donderdag nog 68,6 mm. Sinds dinsdag is daar 302,4 mm gevallen. In La Vall de Bianya viel donderdag 66,2 mm en sinds dinsdag is daar 368,8 mm gevallen.

De depressie trekt naar het noordoosten. In het zuiden van Frankrijk heeft Gloria al overstromingen veroorzaakt. Rondom Montpellier wordt vrijdag en zaterdag in totaal 60 mm verwacht. Ook aan de kust van Italië, tussen Genua en Livorno, verwacht Weeronline 30 tot 60 mm in de regenmeters.

Schade

Ook nat is het in het zuiden van Spanje in de regio Malaga. In Coín viel 183 mm en in Álora viel 68 mm. Ook vrijdag en zaterdag blijft het nat, er kan tot zaterdagavond 50 tot 70 mm regen vallen.

De schade in Spanje als gevolg van de storm Gloria is groot. Bruggen zijn ingestort, spoorlijnen zijn beschadigd en hele stranden zijn weggevaagd door golven tot 13,5 meter hoog en rukwinden met snelheden tot 144 kilometer per uur. Bij honderdduizenden huishoudens viel de stroom uit en landbouwgronden zijn overstroomd.

Foto: EPA

Tags:
Overstromingen Madagaskar

In Madagaskar zijn sinds het begin van deze week minstens dertien mensen gestorven door overstromingen. Lees meer over deze overstromingen. Lees meer

De Spaanse premier Pedro Sanchez belooft noodhulp aan te bieden om de gevolgen van de zware storm Gloria in het oosten van Spanje aan te pakken. Lees meer