Derde officiële storm van het jaar

Tussen 13:00 en 14:00 uur stormde het op Vlieland met een uurgemiddelde windkracht 9. Daarmee is de derde officiële storm van het jaar een feit. Er werd een zeer zware windstoot van 107 km/uur waargenomen. In Den Helder werd 100 km/uur geregistreerd. Opmerkelijk genoeg noteert Vlieland vandaag ook de warmste januaridag ooit met een voorlopige maximumtemperatuur van 12,2 graden. In De Bilt werd het tot dusver 14,3 graden. Daarmee is het de warmste 24 januari ooit.

De storm kan op de westelijke Waddeneilanden aanhouden tot aan het einde van de middag. Dit geldt ook voor de zeer zware windstoten van 90-110 km/uur.

Vanavond passeert vanuit het noordwesten een koufront met een intensieve regenzone ons land. Daarna komen we in minder zachte lucht terecht en neemt de wind af.

Toch is het ook morgen nog zeer zacht met maxima van 8 graden in het noordwesten en 11 in het zuidoosten. Normaal is het eind januari overdag 4-6 graden. De dagen daarna ligt de maximumtemperatuur op 6-9 graden. Het is daarbij overwegend droog. Vanaf maandag wordt het weer wisselvallig en stijgt de temperatuur naar ruim 10 graden!

Derde storm van het jaar

Het is al de derde keer van het jaar dat het tot storm komt. Vorige week, op 18 januari, beleefden we nog een officiële zeer zware stom. Hoek van Holland noteerde toen een uurgemiddelde windkracht 11 en een enorm zware windstoot van 143 km/uur. Ook in het binnenland traden zeer zware windstoten op van circa 120 km/uur. Er ontstond veel schade. De eerste storm van het jaar vond plaats op 3 januari. Dit was een zware storm. Vooral tijdens de passage van een buienlijn werden extreem zware windstoten genoteerd. Vlissingen noteerde toen een uithaal van 141 km/uur.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

In een groot deel van het land was het vandaag recordzacht. In De Bilt was het sinds 1901 niet zo […] Lees meer

Tot nu toe is in een groot deel van de Alpen meer sneeuw gevallen dan normaal in de gehele winter. […] Lees meer