Hittegolf na zeven dagen ten einde

Nog nooit hadden Limburg en delen van Noord-Brabant zo vroeg in het jaar al 7 tropische dagen. De hitte is vandaag voorbij en komt voorlopig niet terug. Dit weekend is de temperatuur met 19 tot 23 graden vrij normaal, maar vooral vandaag is het grijs met af en toe regen of motregen. De matige tot vrij krachtige wind maakt het er niet warmer op. Na het weekend wordt het tijdelijk zonniger met maxima van 22 tot 28 graden, maar later in de week is het met 18-20 graden juist kouder normaal. Daarbij is het vaak bewolkt en zullen dagelijks buien ontstaan. Ondanks elke dag 3-8 mm neerslag blijft het voorlopig droger dan normaal.

De regionale hittegolf is ten einde. Gisteren werd het in het zuiden en oosten met 25-26 nog zomers, maar vandaag wordt het in het zuidoosten niet warmer dan 23 graden. In totaal duurde de hittegolf in Gilze-Rijen en Westdorpe het langst, met maar liefst een volle week zomerwarmte waarvan vier dagen tropisch verliepen. Ook in de rest van Noord-Brabant en in Limburg was sprake van een hittegolf, maar deze was met zes dagen net iets korter omdat het daar vorige week zaterdag geen 25 graden werd.

De hoogste temperatuur tijdens de hittegolf werd donderdag 22 juni gemeten. In Limburg werd het in Arcen ‘s middags 35,2 graden. Juist op dat moment nam in het westen de bewolking toe door naderende onweersbuien en daalde de temperatuur naar 18 tot 22 graden. Aan het eind van de middag en de eerste uren van de avond trok een lijn met zware onweersbuien over het land. Daarbij kwamen flinke krakers van bliksemontladingen voor en regende het tijdelijk hard. In totaal viel de neerslag mee met 1 tot plaatselijk 5 mm en op sommige plaatsen viel zelfs niets. Alleen in de westelijke Randstad viel 8 mm en aan de kust van Zuid-Holland werd plaatselijk 15 mm gemeten. Daarvan viel 10 mm in slechts 10 minuten tijd.

2017 vaker tropisch dan normaal

Met zeven tropische dagen zitten we dit jaar in Limburg en delen van Brabant al boven het jaarlijkse gemiddelde van krap zes dagen. Nog nooit hadden we in Eindhoven en Maastricht zo vroeg in het jaar zo veel tropische dagen. In De Bilt is het dit jaar drie keer ruim 30 graden geworden en ook dat is bijzonder vroeg. Alleen in 1922 hadden we in De Bilt rond deze tijd ook al drie tropische dagen. Toen kwam de tropische hitte veel eerder met op 22-24 mei ruim 32 graden. Opvallend genoeg waren dat ook de enige officiële tropische dagen van het jaar.

Ook nu hoeven we even geen tropische warmte meer te verwachten. Richting het volgende weekend wordt het juist wisselvallig en fris. Vandaag is het bewolkt met af en toe wat regen of motregen en 19 tot 23 graden. Dat zijn vrij normale waarden voor de tijd van het jaar, maar de matige tot vrij krachtige wind maakt het er voor het gevoel niet warmer op. Morgen wordt het ongeveer even warm. Vooral wat later in de middag kan de zon doorbreken, maar er is ook kans op een enkele bui.

Dinsdag tijdelijk zomers

Na het weekend gaat de temperatuur tijdelijk omhoog. Maandag wordt het 20 graden aan de noordkust, 22-23 in de Randstad en zo’n 24 graden in het zuiden en zuidoosten. Het is dan prima weer met stapelwolken en vooral in de westelijke provincies ook zonnige perioden. Doordat er minder wind staat dan in het weekend is het voor het gevoel warmer.

Dinsdag kan het zomers warm worden met in het binnenland 25-27 graden en in het zuidoosten mogelijk 28 graden. De dag begint zonnig, maar geleidelijk verschijnen wolkenvelden en stijgt de kans op een regen- of onweersbui.

Aanhoudende droogte

Woensdag is de temperatuurverwachting wat onzeker, maar de kans is groot dat de temperatuur later in de week daalt naar 18-20 graden. Daarmee is het iets frisser dan de normaal van 19 tot 22 graden. Het weerbeeld is wisselvallig met vrij veel bewolking en dagelijks kans op buien. Het zal zeker niet continu regenen, maar met enkele millimeters en plaatselijk 8-10 mm is het beduidend natter dan we deze maand gewend zijn. Het neerslagtekort zal minder worden, maar ook met dagelijkse buien blijft het veel droger dan normaal. In het westen van het land en vooral in Zeeland is de droogte het grootst. Op een aantal plaatsen is sinds 1 april 180 tot 210 mm meer water verdampt dan dat er is gevallen. In het midden en noordoosten is het tekort kleiner, maar met 90 tot 120 mm is het ook daar droger dan normaal.

Foto: J. Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
26 juni 2017

Kletsnat weer op komst

Het zonnige en droge weer van vandaag wordt morgen later op de dag verruild voor buien met onweer. Doordat woensdag […] Lees meer

Met om 11:20 uur al 32,2 graden in Arcen (Limburg) is het vandaag de warmste 22 juni sinds we meten. […] Lees meer