Eerste zonnige en droge weekend van het jaar!

De voorjaarsvakantie voor regio noord begint goed met het eerste zonnige en droge weekend van dit jaar! We moeten zelfs terug naar eind oktober voor een weekend, waarbij het in heel Nederland droog en vrij zonnig is geweest! Vakantiegangers die vrijdag of zaterdag terugkeren uit de wintersportgebieden of juist er naar toe rijden zullen, ook onderweg naar de Alpen, geen hinder ondervinden van het weer. In de Alpen schijnt eerst de zon, maar vanaf de nacht naar zondag gaat het sneeuwen.

Mooi winters weekend

We hebben in Nederland een mooi weekend voor de boeg. De zon laat zich vaak zien en het blijft overal droog. Daarmee hebben we voor het eerst dit jaar een mooi weekend. We moeten terug naar het weekend van 31 oktober/1 november voor droog weer in heel Nederland. Toen scheen de zon ook in het grootste gedeelte van het land, al had Groningen te maken met hardnekkige mist. Hou de sjaal en handschoenen maar bij de hand, want het is fris. In de nachten vriest het licht, in de middag stijgt de temperatuur naar 5 graden. De gevoelstemperatuur ligt door de matige noordoostenwind rond of onder het vriespunt. Het weerbeeld lijkt dus op lente, maar zo voelt het buiten niet.

Verse sneeuw in de Alpen

Niet alleen in Nederland start het weekend vrij zonnig, ook in de Alpen ziet het er niet slecht uit. Zaterdag is het droog in het noorden van de Alpen. Als het zonnetje doorbreekt is het prima weer om te wintersporten. In de Italiaanse Alpen valt zaterdag een pak sneeuw. De neerslag breidt zich zaterdagmiddag uit in de richting van Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. De bewolking wordt daardoor dikker, maar de meeste sneeuw wordt pas vanaf zaterdagavond verwacht. Zondag kan vooral in de Franse Alpen veel verse sneeuw vallen. De meeste sneeuwbuien trekken aan Oostenrijk voorbij en daarvoor in de plaats schijnt regelmatig de zon. Na het weekend valt in Oostenrijk ook weer sneeuw. De wintersporters moeten tussen de sneeuwbuien door op zoek naar droge momenten. Maar als de zon schijnt kan volop worden genoten van de verse sneeuw.

Herfstachtig begin van meteorologische lente

In eigen land duurt het droge en vrij zonnige winterweer niet lang. Maandag belooft nog een vrij zonnige schrikkeldag te worden met daarbij een koude noordenwind. Dinsdag start de meteorologische lente. Juist vanaf die dag krijgt de zon minder ruimte en wordt de kans op regen groter. Ook staat er een stevige westenwind, waardoor het weerbeeld eerder aan herfst doet denken.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De winter is de op één na warmste ooit met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,4 graden tegen […] Lees meer

De meteorologische winter wordt net niet de warmste ooit gemeten. Door een vrij koude slotweek duikt de gemiddelde wintertemperatuur met […] Lees meer