Zaterdag hitteplan voor heel Nederland

hitteplan Nederland

Het RIVM stelt zaterdag weer het nationale hitteplan voor heel Nederland in wegens de warmte. De komende dagen lopen de temperaturen flink op en in het zuidoosten kan het 32 graden worden. Ook na het weekeinde blijft het regionaal nog rond de 30 graden. Vanwege de hitte geeft het KNMI code geel. Donderdag lijkt het gedaan met de hitte.

“Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden”, laat meldt het KNMI over de oplopende temperaturen. “Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen, zoals een zonnesteek.” Het hitteplan geldt in principe tot en met woensdag, maar dat is afhankelijk van het weer.

Het RIVM adviseert om de komende dagen goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid. Ook krijgen mensen het advies voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren tegen de zon. In de middag, tijdens de heetste uren van de dag, wordt aangeraden lichamelijke inspanningen te beperken.

Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk. “Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken”, stelt het instituut.

Recordhoogte

Het hitteplan werd eind juli ook voor heel Nederland afgekondigd. Toen liepen de temperaturen op naar recordhoogte. Zo extreem wordt het komende dagen niet, maar het kwik kan in het weekeinde wel oplopen tot lokaal 32 graden. Ook daarna blijft het regionaal nog rond de 30 graden. Wel wordt de lucht met de dag vochtiger, waardoor de hitte klam en drukkend aanvoelt. Donderdag lijkt het gedaan met de hitte en wordt het 21 tot 26 graden.

De meest actuele verwachting van de temperatuur en de kans op buien vind je in het weerbericht.

Foto: ANP

Tags:

In India zijn tijdens dit moessonseizoen al meer dan 1000 slachtoffers gevallen door zware regenval. Komende dagen wordt opnieuw veel regen verwacht. Lees meer

Heet en zonnig weekend leidt tot drukte bij zwembaden

Goede vooruitzichten voor wie van zonnig en heet weer houdt! Na het weekend is het niet gedaan met de zomer! Maar heel aangenaam is de hitte dan niet meer. Lees meer