Zware regen Spanje goed en slecht nieuws voor aanstaande zomer

zware regen Spanje zet wegen blank

De zware regen die het afgelopen weekend in grote delen van Spanje en Portugal viel is met het oog op komende zomer goed en slecht nieuws. Lees snel verder om te weten te komen hoe dat zit.

Gemiddeld viel er in Spanje afgelopen weekend zo’n 15-25 mm aan neerslag, met uitschieters tot 45-75 mm. De meeste neerslag viel in Estepona, aan de zuidkust van Spanje. Daar viel over het weekend gemeten wel 97 mm.

Zware regen Spanje gevolgd door droge maanden

Spanje en Portugal komen uit het regenseizoen en gaan geleidelijk aan richting de drogere seizoenen van de lente en zomer. Door de grote hoeveelheid regen van de afgelopen tijd zijn de waterreservoirs aangevuld. Dat is goed nieuws voor de watervoorziening, want komende maanden verlopen zoals gebruikelijk voor de tijd van het jaar overwegend droog.

Toch heeft de regen die nu valt ook een keerzijde: het risico op bosbranden wordt in de droogste maanden juist groter. Door de vele regen groeien planten nu extra goed. Wanneer het langere tijd droog is droogt al dit extra plantmateriaal uit. Het gevolg kan zijn dat meer bosbranden ontstaan.

Foto: EPA

Tags:

Aankomende dagen is een overstromingswaarschuwing actief in enkele delen van het Verenigd Koninkrijk. Gemiddeld wordt er 50-75 mm neerslag verwacht. Lees meer

zware sneeuwstorm noordoosten VS

De meteorologische lente is al begonnen, maar toch krijgt het noordoosten van de VS maandag nog te maken met flinke sneeuwval door een sneeuwstorm. Lees meer