Westerstorm voorbij

Een stevige westerstorm raasde over het land. Er werd vanmiddag en vanavond in Vlissingen, Hoek van Holland en IJmuiden tijdelijk windkracht 10 (zware storm) gemeten. De zwaarste windstoot kwam op naam van Hoek van Holland met om 20:50 uur een windstoot van 116 km/uur.

De storm viel een fractie minder zwaar uit dan verwacht, waardoor het niet tot een officiële zware storm kwam. Daarvoor had het gemiddeld over een heel uur 10 Bft. moeten waaien. Desondanks was het wel een heftige storm, waarbij de stormwinden diep doordrongen tot in het binnenland. Op de Veluwe werd een windstoot van 102 km/uur gemeten en in de Betuwe (Herwijnen) werd tijdelijk windkracht 9 gemeten!

Gisteren en vandaag is op veel plaatsen in het land in totaal 20-40 mm regen gevallen. In Noord-Brabant lokaal zelfs 50 mm regen. Normaal valt in heel februari 55 mm regen. Daarmee is plaatselijk bijna een maandsom regen in twee dagen tijd gevallen.

– Het live-blog is gesloten  –

22:54 Het hoogtepunt van de storm is voorbij, maar het blijft nog een tijd zeer onstuimig. Daarbij verplaatst het stormveld zich komende uren van de westkust naar het Waddengebied. De windrichting verandert van west naar noord tot noordwest. We sluiten hiermee dit live-blog. Hieronder zie je de hoogst gemeten windkracht, aan zee stond tijdelijk een 10 Bft.! Actuele waarschuwingen check je hier.

21:41 Kitesurfer Gijs Wassenaar maakte vanmiddag dit filmpje. Hij sprong 22,4 meter hoog. Niet eerder is aan de Nederlandse kust zo hoog gesprongen.

21:03 Om 20:50 uur noteerde ook Hoek van Holland 10 Bft en noteerde daarbij een zeer zware windstoot van 116 km/uur. De zwaarste van de dag!

20:58 Sinds gisteren is op veel plaatsen in het land 20-40 mm regen gevallen. In Noord-Brabant lokaal zelfs 50 mm regen. Normaal valt in heel februari 55 mm regen. Daarmee is bijna een maandsom regen in twee dagen tijd gevallen.

19:52 Veel omgewaaide bomen vandaag. Maar ook daken moeten zich soms gewonnen geven aan de wind. Met meer buien op komst is deze stormschade zeer vervelend voor de bewoners van dit huis.

19:21 Om 19:00 uur noteerde Vlissingen kortstondig windkracht 10! Om 16:00 uur gebeurde dit al op IJmuiden. Tot een officiële zware storm is het nog niet gekomen. Daarvoor moet gemiddeld over een heel uur windkracht 10 gemeten worden.

18:59 Weerman Jordi Huirne testte afgelopen middag enkele paraplu’s. Klik op onderstaande foto om het filmpje via Facebook te bekijken.

18:33 Onze meteoroloog Jordi Huirne reisde na zijn vroege dienst af naar Zandvoort en trotseerde daar de storm. Tijdens dit filmpje stond er windkracht 9. Deze windmeting werd mede mogelijk gemaakt door http://www.weerstationkopen.nl

 

18:11 Filmbeelden van het vliegtuig waarbij het landingsgestel afbrak. Gelukkig raakte niemand gewond.

17:24 Zeer zware windstoten zijn er niet alleen in de kustregio. Ook in Eindhoven en Deelen (nabij Arnhem) zijn inmiddels windstoten gemeten van (ruim) 100 km/uur!

17:12 Op Schiphol is een vliegtuig naast de landingsbaan terechtgekomen. Foto via AT5.

16:59 Omgewaaide boom in het Westerpark, Amsterdam.

16:36 Ook een gekantelde vrachtwagen op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Foto via provincie Flevoland: https://twitter.com/FlevoWegen

16:05 In IJmuiden (Noord-Holland) is zojuist een windstoot gemeten van 115 km/uur. Ook in Vlissingen en op de Houtribdijk (tussen Enkhuizen en Lelystad) is afgelopen 10 minuten een windstoot van meer dan 100 km/uur gemeten.

15:54 Felle buien in het oosten en nieuwe regen rond de kern van de stormdepressie vanuit het westen. Komend uur komt het sterkste windveld bij de westkust aan!

14:59 Vrachtwagen gekanteld op de Van Brienenoordbrug.

14:17 Schade of overlast. Wanneer bel je 112? En wanneer bel je de gemeente? Lees het in dit overzicht:
(via Mediadesk politie Landelijke Eenheid, https://twitter.com/PolitieLE)

13:53 Na de regen is er vanuit het westen tijdelijk ruimte voor de zon. Dit is goed te zien op het satellietbeeld hieronder van een klein halfuur geleden. De kern van de stormdepressie ligt linksboven op het plaatje net ten oosten van de Engelse kust. Het sterkste windveld zit aan de zuid- en zuidwestflank hiervan en moet dus nog komen (tussen 17:00 uur en 21:00 uur ongeveer).

13:31 Sommige mensen genieten van veel wind. Dit geldt bijvoorbeeld voor deze kitesurfers voor de kust van Velsen-Noord. Plaatje via webcam: http://alohabeach.nl/webcam/

13:20 Naast veel wind ook veel regen. Vooral in Friesland en zometeen ook Drenthe en Groningen plenst het flink door. Tijdens buien kunnen windstoten extra uitpakken.

13:00 De storm is nu echt begonnen. In IJmuiden werd om 12:50 uur voor het eerst windkracht 9 gemeten. In Hoek van Holland en IJmuiden zijn ook al zeer zware windstoten van circa 105 km/uur gemeten. Het duurt tot eind van de avond voor de storm weer gaat liggen. Tussen 17:00 uur en 21:00 uur is de storm op zijn hevigst.

Windkracht om 12:50 uur. Bron: KNMI

12:40 Ondanks de lage weercijfers zijn er zelfs aan deze storm positieve kanten te ontdekken:

  1. Als je wind mee hebt op de fiets ben je extra snel.
  2. Hoezo “out of bed look” uit een potje? Die kan je nu gratis krijgen als je naar buiten stapt.
  3. Gesprekstof genoeg met je collega’s!
  4. Een goede reden voor een thuiswerkdag of om eerder naar huis te gaan.
  5. Om lekker uit te waaien hoef je vandaag niet naar het strand!

En dan even serieus: wees voorzichtig als je op pad gaat.

12:36 Onze weercijfers van vandaag spreken boekdelen.

11:45 Aan de kust van Noord-Holland en op de westelijke Wadden waait het al stormachtig met 8 Bft. Een kwestie van tijd voor de eerste 9 Bft (stormkracht) wordt gemeten. IJmuiden noteerde om 11:40 uur al een zeer zware windstoot van 101 km/uur.

10:20: Er valt ook veel regen. Gisteren viel in het midden en zuiden van het land al 15-30 mm. Inmiddels op veel plaatsen alweer 10-20 mm gevallen en er komt nog veel meer regen aan. De totale neerslagsom over gisteren en vandaag kan op grote schaal oplopen naar meer dan 40 mm. Lokaal kan zelfs 50 mm vallen. Dit staat gelijk aan vijf emmers water per vierkante meter. Normaal telt februari gemiddeld over het land 55 mm regen. Plaatselijk valt dus bijna een maandsom regen in twee dagen tijd.

Op dit Europese radarbeeld is goed te zien wat er nog op ons afkomt. De krul boven de UK is de stormdepressie met daarbij actieve neerslagzones.

10:00: De wind begint inmiddels al behoorlijk aan te trekken met windkracht 7 aan zee en zware windstoten rond 75 km/uur. De zee bij de Noordpier in Wijk aan Zee wordt ook al flink onstuimig.

Actuele windstotenkaart KNMI

09:40: in verband met de zware stom houden we een live-blog bij. Het KNMI heeft zojuist, zoals verwacht, de waarschuwingen opgeschaald naar code oranje. Een goed moment om te starten. Vanaf nu tot het moment dat de storm achter de rug is houden we je hier op de hoogte over de laatste ontwikkelingen.

De actuele waarschuwingen van het KNMI. De Randstad krijgt er vandaag het zwaarst van langs.


Haal alvast je knutselspullen voor de volgende storm in huis bij HEMA, dankzij onze aanbiedingen en kortingscode doe je dat nu goedkoper!

Hoofdfoto: Jannes Wiersema, archiefbeeld

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het lijkt meer herfst dan voorjaar tijdens de krokusvakantie van regio midden en zuid. Er staat vrijwel dagelijks een stevige […] Lees meer

Eind van de middag en eerste helft van de avond raast een storm over ons land. Er is grote kans […] Lees meer