Wisselvallige en zeer zachte kerstdagen

Tijdens de kerstdagen is het wisselvallig met veel bewolking en zijn er perioden met regen. Kerstavond zal nat en onstuimig verlopen. De ochtend van Eerste Kerstdag en de middag van Tweede Kerstdag is het op de meeste plaatsen droog met kans op zon. Het wordt zeer zacht met maxima van een graad of 11 op vrijdag en zelfs 12 tot lokaal 15 graden op zaterdag. Daarmee wordt het de warmste Tweede Kerstdag ooit gemeten.

Kerstavond waait het aan zee hard tot stormachtig en is vooral in het noordwestelijk kustgebied kans op zware windstoten tot 90 km/uur. Van west naar oost trekt een regenzone over het land. In de loop van de avond neemt de wind af en tweede helft van de avond verlaat de regen het oosten van het land. Tot ver in de avond ligt de temperatuur rond 10 graden en in de nacht daalt de temperatuur naar 8 tot 6 graden.

Eerste Kerstdag blijft het overdag nagenoeg overal droog met vooral in de ochtend zonneschijn. In de middag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en volgt regen. Bij een matige tot vrij krachtige zuidelijke wind komt de maximumtemperatuur uit op 10 of 11 graden.

Tweede Kerstdag valt in het noorden mogelijk wat regen, maar de meeste neerslag blijft waarschijnlijk ten noorden van ons land. In het zuiden wordt de bewolking in de middag minder dik en komt de zon mogelijk tevoorschijn. De middagtemperatuur ligt rond 12 graden in het noorden van het land tot lokaal 15 graden in het zuidoosten. Niet eerder was het zo warm op Tweede kerstdag.

Na Kerst nog altijd zeer zacht
Ook 27 december wordt waarschijnlijk recordwarm. Richting Oudejaarsdag levert de temperatuur waarschijnlijk wat in, maar het blijft met maxima rond 11 graden nog altijd zeer zacht. Zondag en maandag is het overwegend droog, met slechts af en toe wat regen. De laatste dagen van het jaar neemt de kans op regen echter toe.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Tot in januari blijft het uitzonderlijk zacht. Nieuwe golven van warme lucht stromen de laatste week van het jaar uit […] Lees meer

22 december 2015

De winter begint recordwarm

De astronomische winter, die vandaag om 5:48 is begonnen, brengt geen kou maar een volgend warmterecord. Om 11:20 uur bereikte de […] Lees meer