Bosbranden en chaos door harde wind in Australië

Harde wind heeft op de twee drukste vliegvelden van Australië tot een chaos geleid. Duizenden reizigers zijn gestrand op de luchthavens van Sydney en Melbourne nadat vele tientallen vluchten werden geschrapt.

Opstijgend en landend vliegverkeer heeft op lage hoogte te maken met matige tot zware turbulentie. Hierdoor is het lastiger de juiste vliegroute te volgen en houdt de luchtverkeersleiding extra afstand tussen het vliegverkeer.

In Sydney was maar één start- en landingsbaan beschikbaar, waardoor zeker 76 vluchten uitvielen. In Melbourne kon slechts de helft van het geplande aantal vluchten doorgaan.

Bosbranden

De wind is bijzonder onstuimig met op veel plaatsen windstoten van 70 km/uur. Bewoners van bosrijke gebieden in het zuidoosten van Australië moesten hun huis verlaten wegens oprukkende natuurbranden, die worden aangewakkerd door de harde wind. Op 21 verschillende plaatsen woeden natuurbranden. Om deze te bestrijden worden onder meer blusvliegtuigen ingezet. Er zijn geen berichten over persoonlijke ongelukken.

Rookpluim van brand bij Salt Ash. Foto: NASA

Ook in de populaire toeristische plaats Port Stephens, zo’n 200 kilometer ten noorden van Sydney, moesten bewoners worden geëvacueerd. Donderdag had dezelfde regio al te kampen met een zandstorm. Die was het gevolg van de droogte die al maandenlang aanhoudt. Er werd zand, stof en vuil over een groot gebied verspreid, waardoor het zicht in Sydney en Brisbane beperkt was.

Vrijdagavond zal de wind afnemen, maar zaterdag wordt het landinwaarts opnieuw onstuimig met windstoten van 60 km/uur. In Sydney wordt dan slechts een matige wind verwacht.

Op plaatsen waar de bosbranden nog niet onder controle zijn wordt het vuur opnieuw aangewakkerd. Vooral later in het weekend is er kans op een paar buien. Door het lokale karakter van de neerslag is het maar de vraag of de buien veel zullen helpen.

Foto: EPA

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De zoutvoorraad van Rijkswaterstaat is met een levering van 52 miljoen kilo zout op peil. Na het weekend gaat het vriezen en stijgt de kans op gladheid. Lees meer

Na een dag met zonnige perioden volgt een grijs en grauw weekend. Vooral zaterdag kan het een tijd regenen. Na het weekend wordt het kouder. Lees meer