Uitstekend wintersportweer in de Alpen

In grote delen van de Alpen is het komende dagen uitstekend wintersportweer met veel zon. Boven de zuidelijke delen van de Franse Alpen komt wat meer bewolking voor. In de loop van volgende week nemen de neerslagkansen vanuit het noordwesten toe. Waarschijnlijk valt er dinsdag en woensdag in de Franse Alpen en de noordelijke delen van Zwitserland en Oostenrijk sneeuw. Daarna wordt het mogelijk zachter met in de dalen ook regen. In Winterberg zijn momenteel ook, enigszins beperkte, wintersportmogelijkheden.

In Oostenrijk was het afgelopen dagen volop zonnig en komende dagen blijft dit ook zo. Overdag dooit het in de meeste wintersportoorden een aantal uur licht. In de nachten en ochtenden vriest het overal en kunnen pistes weer geprepareerd worden. Er is weinig wind en zeker tot en met maandag is het heerlijk wintersportweer.

Er ligt voldoende sneeuw, al ligt er wel veel minder dan vorig jaar. Toen lag er eind januari regionaal 3-4 meter sneeuw. Momenteel ligt bijvoorbeeld in Skicircus Saalbach Hinterglemm 30-120 cm.

Zuiden Franse Alpen dit weekend een vlokje

In de Franse Alpen is de verwachting voor komende dagen vergelijkbaar. In de zuidelijke helft komt wat meer bewolking voor en lokaal kan dit weekend een beetje sneeuw vallen. Dit geldt overigens ook voor de Italiaanse Alpen. In het algemeen gaat het echter om hooguit een paar centimeter.

In Les Trois Vallées (Val-Thorens) ligt 167-217 cm sneeuw op de pistes. In Paradiski (La Plagne) ligt 200 centimeter op de hoogte pistes en circa 20 centimeter in het dal (rond 1200 meter).

Extreem veel sneeuw oostelijke Pyreneeën

Storm Gloria, die veel overlast in het oosten van Spanje veroorzaakte, bracht dinsdag en woensdag zeer veel sneeuw naar de Pyreneeën. Vooral in de oostelijke delen viel hoog in de bergen op veel plaatsen meer dan een meter verse sneeuw. Ook vandaag valt regionaal nog 20-40 centimeter sneeuw. Mogelijk kan de sneeuw een beetje bruin van kleur zijn door stof en fijn zand vanuit de Sahara. Vanaf morgen is het overwegend droog.

Enkele pistes open in Winterberg

In Winterberg (Sauerland) zijn een aantal pistes open. Met inzet van veel sneeuwkanonnen hebben ze daar circa 20 cm sneeuw op deze pistes weten te krijgen. Komende dagen dooit het overdag licht en vriest het in de nachten. Vanaf zondag wordt het warmer met minima rond het vriespunt en overdag ruime dooi. Door regen zullen volgende week de omstandigheden verslechteren.

Foto: snowplanners.com

Tags:

De storm Gloria teistert het noordoosten van Spanje en het zuiden van Frankrijk nog één dag. In de gebieden rond de Pyreneeën geldt code oranje. Lees meer

Aantel mensen met griep weer gedaald. Er is deze winter nog steeds geen griepepidemie in Nederland. Lees in dit artikel waarom dit waarschijnlijk zo is. Lees meer