Schaatsupdate: strenge vorst goed voor natuurijs?

Tijdens de nachten van woensdag op donderdag en die van donderdag op vrijdag kan het regionaal streng vriezen. Dat betekent minima onder -10 graden. In deze schaatsupdate bespreken we de kansen op schaatsen op natuurijs. 

Groeit het ijs hard aan door de strenge vorst?

De strenge vorst is goed nieuws voor ijsbanen, die gebruik maken van een harde ondergrond. Daar hebben ze de gevallen sneeuw kunnen verwijderen en kunnen extra lagen water worden opgebracht, waardoor het ijs kan groeien.

Is het erg dat er sneeuw op het ijs ligt?

Daar waar tijdens de sneeuwval dinsdag nog maar een flinterdun laagje ijs lag verpest sneeuw de schaatspret. Het ijs is niet sterk genoeg om op te lopen en de sneeuw te verwijderen. Sneeuw heeft een isolerende werking, waardoor het ijs ondanks strenge vorst niet of nauwelijks aangroeit. De kou kan simpelweg gezegd niet goed doordringen tot het ijs en het water eronder. Ijspret op open water zit er niet in en we raden sterk af om dit onbetrouwbare ijs te betreden.

Hoe lang blijft het nog koud?

Komende zaterdag kan het 5-8 graden dooien en regenen, waardoor de schaatspret ook op ijsbanen voorbij zal zijn. Vanaf zondag krijgen we te maken met kwakkelweer: lichte vorst in de nachten en dooi overdag. Er is na zaterdag echter dermate veel onzekerheid in de verwachting dat schaatsliefhebbers nog mogen blijven hopen op een kouder scenario.

Foto: ANP

Tags:

Het is exact een jaar geleden dat het voor het laatst officieel stormde in Nederland. Is het bijzonder dat we het zo lang zonder storm moeten stellen? Lees meer

Vanwege het winterse weer heeft de KNVB besloten om voetbalwedstrijden uit te laten wijken naar kunstgras. Niet alle teams krijgen met de maatregel te maken Lees meer