Kans op strenge vorst komende twee nachten

Komende nacht en in de nacht naar vrijdag kan het regionaal streng vriezen met temperaturen lager dan -10 graden. De kans dat het ook in De Bilt tot strenge vorst komt is circa 30%. De laatste keer dat het in De Bilt meer dan 10 graden vroor was op 25 januari 2013. In de nachten van komend weekend is grote kans op gladheid.

In grote delen van het land ligt sneeuwdek en boven de sneeuw kan het sterk afkoelen. Gedurende beide nachten staat er weinig wind. Tijdens opklaringen zal de temperatuur vanaf zonsondergang als een baksteen dalen.

De laagste minima worden komende nacht gehaald op plekken waar relatief veel sneeuw ligt en er brede opklaringen zijn. De beste papieren zijn voor een strook vanaf Friesland richting Gelderland. Bijvoorbeeld in Deelen, nabij Arnhem, ligt 6 cm sneeuw.

In de nacht naar vrijdag is ook in het zuidoosten de kans op strenge vorst groot. Ook in Brabant en Noord-Limburg ligt 4-6 cm verse sneeuw.

Afgelopen vijf winters geen strenge vorst in De Bilt

Dat er in De Bilt vijf jaar op rij geen strenge vorst was, is een unicum. Eerdere series zonder strenge vorst duurden nooit langer dan drie jaar. Tussen de winters van 2008-2009 en 2012-2013 dook het kwik in De Bilt ieder jaar onder de -10.

In de winter van 1962-1963 kwam het zelfs 24 keer tot strenge vorst in De Bilt. De laagste temperatuur ooit in De Bilt gemeten is -24,7 graden. Dit was op 27 januari 1942.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Vooral vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag is grote kans op gladheid. Ook ijzel is mogelijk. De nacht naar zondag kan het opnieuw regionaal glad worden. Lees meer

Vanochtend kan in Zeeland nog een beetje sneeuw vallen. Ook waar het niet sneeuwt kan het glad zijn door bevriezing of eerder sneeuwval. Lees meer