De winter begint recordwarm

De astronomische winter, die vandaag om 5:48 is begonnen, brengt geen kou maar een volgend warmterecord. Om 11:20 uur bereikte de temperatuur in De Bilt 13,4 graden en daarmee is het de warmste 22 december ooit. Het oude record stond op naam van 1991, toen werd het 13,2 graden in De Bilt. Later in de middag en avond liep de temperatuur nog verder op naar 14,4. In Woensdrecht werd het zelfs 14,6 graden.

De warmterecords van vandaag staan niet op zichzelf, maar dragen bij aan de warmste december aller tijden. Het maandrecord voor december is op dit moment in handen van 1974 met 7,3 graden en dit record wordt verpulverd. Naar verwachting komt het maandgemiddelde uit op 9,3-9,7 graden. Dat is een waarde die past bij een normale aprilmaand!

Warm en onstuimig

De temperatuur is misschien lenteachtig, maar buiten op een terrasje van lekker weer genieten zit er niet in. Na een ochtend met wat regen worden in de middag droge perioden afgewisseld met een bui. De zuidwestenwind wakkert aan naar vrij krachtig. In het noordwestelijk kustgebied is het in de middag en avond stormachtig met kans op zware windstoten tot 90 km/uur.

Zacht naar het einde van het jaar

Na vandaag zeggen we vaarwel tegen de lenteachtige temperaturen, maar het blijft nog altijd zeer zacht. Morgen wordt het circa 13 graden. In de ochtend valt de meeste regen en in de middag is de grootste kans op zon. Donderdag liggen de maxima opnieuw rond 13 graden en neemt juist gedurende de avond de kans op buien toe. In de kustgebieden staat dan een harde wind met kans op zware windstoten.

Kerst Jannes WiersemaKerstavond verloopt onstuimig. De temperatuur daalt in de nacht naar 6 tot 8 graden. Eerste Kerstdag wordt het overwegend droog met zonneschijn en komt de wind geleidelijk tot bedaren. Het wordt een graad of 10. Van Eerste Kerstdag op Tweede Kerstdag passeert opnieuw een regenzone. Als het tegenzit blijft het Tweede Kerstdag ook nog een tijd regenachtig. In de middag wordt het volgens de huidige verwachting droog, maar de kans op zon is klein. De maxima komen Tweede Kerstdag uit rond 12 graden.

Tot aan de jaarwisseling lijkt het zacht en wisselvallig te blijven. Maxima van 8-12 graden zijn het meest waarschijnlijk. Er is een kleine kans (hooguit 20%) op normaal tot koud winterweer aan het einde van het jaar. Daarvoor zal de wind dan moeten draaien van het warme zuidwesten naar het koude noordoosten.

Foto’s: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Tijdens de kerstdagen is het wisselvallig met veel bewolking en zijn er perioden met regen. Kerstavond zal nat en onstuimig […] Lees meer

Aan het begin van de avond komt in de kustprovincies een harde zuidwestenwind te staan. Daarbij komen vooral in Noord-Holland […] Lees meer