Heet en kans op waaiers in Tour de France

Tour de France, Kruijswijk

Het is bijzonder heet in Zuid-Frankrijk bij de Tour de France. Na de rustdag van vandaag volgt dinsdag een etappe met start en finish in Nîmes. Het wordt volop zonnig en ruim 35 graden. In de etappe van woensdag zijn er iets meer wolken en wordt het net iets minder heet. Op donderdag staan flinke alpencols op het programma. Het is dan vrij zonnig en circa 30 graden in de dalen. Op de top van de Galibier is het slechts een graad of 13. Donderdagmiddag is een lokale onweersbui in de bergen niet uitgesloten.

In en rond Nîmes is het vandaag en morgen zonnig en snikheet. De maximumtemperatuur bedraagt 35-38 graden. Er waait morgenmiddag een matige zuiden- tot zuidwestenwind. Op het voorlaatste stuk van de etappe, van grofweg Anduze tot Uzès, waait de wind van de zijkant tot schuin achter. De laatste 28 kilometer is de wind veelal schuin tegen. Dit is ongunstig voor eventuele vluchters en geeft kans op waaiers!

Woensdag richting de Alpen, nog geen echte bergen

De etappe van woensdag brengt de renners van het Rhônedal naar Gap. Het wordt 33 graden met een mix van wolken en zon. Een klimmetje van de derde categorie op circa 10 kilometer van de finish zal een massasprint waarschijnlijk voorkomen.

Eerste alpencols in de Tour de France, iets minder heet

Donderdag moet het peloton drie alpenreuzen over met de Col de Vars, de Col d’Izoard en de Col du Galibier. Er is een mix van zon en stapelwolken en in de dalen is het met circa 30 graden behoorlijk heet. Hoog op de berg, de top van de Galibier ligt op ruim 2600 meter, is het beduidend frisser met circa 13 graden. Aan het einde van de middag is er een kleine kans (circa 15%) op een onweersbui.

Lees ook het actuele weerbericht voor Nederland.

Foto: AFP

Tags:

Een duik in open zwemwater? Check dan eerst of dit veilig kan. In sommige zwemplassen, riviertjes en beken komen blauwalg, dode vissen en botulisme voor. Lees meer

Warmterecord België

Komende donderdag is kans op warmterecords in België. In Brussel en omstreken 38 graden verwacht. In de Kempen kan het lokaal 40 graden worden. Lees meer