Bosbranden teisteren Canadese staat Alberta

Duizenden mensen in de Canadese provincie Alberta zijn geëvacueerd vanwege felle bosbranden. In het dunbevolkte noorden van de provincie is al 80.000 hectare bos in vlammen opgegaan. Zeker 5000 mensen moesten hun huizen in Mackenzie County verlaten, maakte het provinciebestuur dinsdag bekend.

Evacués moeten ervan uitgaan dat ze zeker 72 uur niet naar huis kunnen. Het vuur is nog niet onder controle. De autoriteiten hebben bijna honderd brandweerlieden ingezet naast 25 blushelikopters en vliegtuigen. Ook wordt zwaar materieel ingezet om te voorkomen dat de branden verder om zich heen kunnen grijpen.

Door hoge temperaturen en droogte is het gevaar voorlopig niet geweken. Vandaag kunnen wel enkele buien voorkomen. Donderdag en vrijdag worden er wat meer buien verwacht, vooral in het midden en het zuidwesten van Alberta. Mogelijk met wat onweer. De regen zal niet genoeg zijn om het vuur te doven, maar het maakt de bluswerkzaamheden wel gemakkelijker.

Weekend vrij zonnig en overwegend droog

Het weekend verloopt vrij zonnig en droog. Ook neemt de temperatuur weer enkele graden toe. De wind is op de meeste plaatsen de komende tijd matig van kracht. Dat bemoeilijkt mogelijk het bluswerk. Pas in de tweede helft van volgende week worden er opnieuw regenbuien verwacht.

Foto: EPA

Tags:

Het Midden-Westen van de Verenigde Staten heeft de hele week al te maken met supercellen en tornado's. In Golden City heeft het noodweer 3 levens gekost. Lees meer

Hemelvaartsdag valt dit jaar op 30 mei. Waarom is dit zo? Wat bepaalt de datum van Hemelvaartsdag en wat betekent dat voor het weer? Lees meer