18 graden in Schotland: nieuw record

Nog nooit is in februari zo’n hoge temperatuur in Schotland gemeten als donderdag. In Aboyne, ongeveer 40 kilometer ten westen van Aberdeen, werd het 18,3 graden. Het oude record was 122 jaar geleden gevestigd. Het was ook de warmste plek in het Verenigd Koninkrijk. Bijvoorbeeld in St James Park in Londen werd het ‘slechts’ 15,3 graden.

Normaal is het in Aberdeen in februari overdag 6,0 graden en vriest het ’s nachts 0,2 graden. Na de aangename warmte op donderdag volgde een koude nacht. In Aboyne daalde de temperatuur naar 0,7 graden.

Deze grote temperatuurvariatie wordt veroorzaakt door de gunstige ligging van Aboyne in een dal aan de oostzijde van het Schotse Hoogland. In deze regio komt de wind vaak uit het westen tot zuidwesten. Het reliëf van het hoogland houdt bewolking en regen van de oceaan bij deze windrichting tegen.

Daarnaast zorgt dalende lucht uit heuvels in de regio van Aboyne voor het oplossen van bewolking en extra hoge middagtemperaturen (föhneffect). En bij winters weer met weinig wind kan milde lucht van de oceaan deze plaats juist niet bereiken.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
23 februari 2019

Winter in top-10 warmste

Nog een paar dagen dan zit de meteorologische winter er al weer op. De winter liet zich dit jaar alleen in januari van zijn koude kant zien. Lees meer

De komende week loopt het kwik zo op, dat er mogelijk regionale records worden gebroken. Dinsdag en woensdag in het zuiden mogelijk 17 à 18 graden. Lees meer