Donderdag in het zuiden 20 graden

Het wordt warm voor eind oktober met donderdag in het zuiden regionaal 20 graden. Gemiddeld wordt het in deze tijd van het jaar slechts een graad of 13. Naast relatief warm is het morgen en donderdag overwegend droog met een mix van wolkenvelden en zon. In de nachten en ochtenden is kans op mist.

De temperatuur is de komende dagen relatief hoog. Morgenmiddag wordt het in grote delen van het land 15-17 graden en in Noord-Brabant en Limburg al 18-19 graden. Een zeer lokale warme dag, 20,0 graden of meer, is niet uitgesloten.

Op donderdag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop. Het wordt op veel plekken 17-19 graden en in Noord-Brabant en Limburg wordt het 20 graden, mogelijk lokaal zelfs 21 graden. Op de Wadden blijft de temperatuur met 15-16 graden iets achter.

Ook vrijdag en zaterdag is het nog zacht met 15-17 graden. Wel staat voor vrijdagavond en zaterdag veel wind en regen op het programma. Vanaf zondag wordt het beduidend koeler.

Elke nacht kans op mist

Komende nachten is er weinig wind. Tijdens opklaringen kan dan gemakkelijk mist ontstaan. Deze mist kan hinderlijk zijn voor het verkeer in de ochtendspits. Lokaal kan het tot zelfs tot ver in de ochtend duren voordat de mist optrekt.

Meteorologen spreken van dichte mist wanneer het zicht minder dan 200 meter is. Bij een zicht van minder dan 50 meter is sprake van zeer dichte mist. Zeer dichte mist komt zelden voor.

Laatste keer met hardnekkige dichte mist

Mist is typisch voor de herfst, winter en het vroege voorjaar. De zon staat dan namelijk laag aan de hemel en heeft niet genoeg kracht om de mist weg te ‘branden’.

De laatste keer dat in grote delen van het land dichte mist en laaghangende bewolking voorkwamen die lang standhielden was op 22 maart. Toen duurde het lokaal tot de middag voordat de mist verdween.

Lees ook het weerbericht Nederland.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

Foto: ANP

Tags:

De regen van de laatste tijd heeft ervoor gezorgd dat in grote delen van het land de droogte inmiddels voorbij is. Toch is de droogte niet overal voorbij. Lees meer

regenval Noord-Italië

Noord-Italië kampt met zware regenval. Vanwege de regen geldt in de regio's Ligurië en Piëmont code rood, in Lombardije is code oranje afgekondigd. Lees meer