Zware orkaan Willa naar Mexico

De westkust van Mexico kan zich opmaken voor orkaan Willa. De storm van de 4de categorie op een schaal van 5 komt dinsdagavond Nederlandse tijd aan land. Daarbij is kans op zeer zware windstoten tot 240 km/uur. Bovendien valt in het bergachtige kustgebied circa 300 mm regen. Daardoor is de kans op modderstromen zeer groot.

Op dit moment hebben de westelijke regio’s Colima, Jalisco en Nayarit al te maken met hevige onweersbuien die bij de orkaan horen. Willa trekt op dit moment parallel aan de kust, waardoor deze kustregio’s een schampschot van de storm krijgen.

Morgen maakt Willa een ruk naar rechts en daardoor trekt het oog van de orkaan pal over de eilandengroep ‘Las Islas Marias’. De eilanden krijgen de volle laag met windstoten tot 240 km/uur. Enkele uren later, aan het einde van dinsdagavond Nederlandse tijd, komt de kern van de orkaan aan land in het westen van Mexico. Ook daarbij zijn zeer zware windstoten van ruim 200 km/uur mogelijk.

Gevaar van het water

Zodra Willa aan land komt, neemt de wind snel in kracht af. De hoge bergen in het westen van Mexico zorgen er namelijk voor dat de storm als het ware uit elkaar getrokken wordt. Toch is het gevaar daarmee niet geweken. In de bergachtige kustprovincies Nayarit en het zuiden van Sinaloa valt namelijk op grote schaal 200-300 mm regen. Lokaal kunnen de neerslagsommen zelfs oplopen naar 400 mm! Zoveel regen valt in Nederland normaal gesproken in een half jaar tijd. Het vele regenwater stroomt van de berghellingen richting zee. Daarbij is de kans op overstromingen en modderlawines zeer groot.

Verwachte hoeveelheid regen tot en met woensdag van het Amerikaanse weermodel GFS.

Niet alleen de grote hoeveelheid regen vormt een probleem, ook krijgt de westkust van Mexico te maken met stormvloed. Daarbij is sprake van golven van 7 tot 10 meter hoog die de laaggelegen kustgebieden overspoelen.

Regen in de Mexicaanse woestijn

Woensdag en donderdag trekken de restanten van Willa over het noorden van Mexico richting de Amerikaanse staat Texas. Van storm is dan zeker geen sprake meer, maar buien kunnen in de doorgaans droge gebieden de nodige regen achterlaten. Regionaal valt 50 mm.

Tropische storm Vicente

Tegelijk met orkaan Willa komt woensdag nog een storm aan land in het westen van Mexico. Deze storm, genaamd Vicente is wel veel minder krachtig dan zijn grote zus Willa. Vicente gaat gepaard met fikse onweersbuien en daarbij valt in de provincies Guerrero, Michoaca en Colima lokaal 250 mm regen. Bovendien is kans op windstoten tot 100 km/uur.

Tags:

Het historisch lage waterpeil van de Rijn zorgt mogelijk voor hogere energieprijzen. Vanwege het lage peil gelden restricties op de binnenvaart. Lees meer

Hevig noodweer heeft afgelopen week Spanje geteisterd. In Malaga is zelfs een brandweerman bij een overstroming overleden. Komende dagen is het even droog. Lees meer