Griepepidemie in Nederland blijft nog uit

Na een fikse toename in de afgelopen twee weken, is het aantal mensen met griepachtige verschijnselen weer gedaald. Daardoor is er nog altijd geen griepepidemie in Nederland, iets wat ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Vaak is begin januari al sprake van een griepgolf. Zowel het gunstige weer als de griepprik speler waarschijnlijk een rol.

Volgens gezondheidsinstituut Nivel gingen vorige week 43 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige verschijnselen, zoals koorts, koude rillingen en hoofdpijn. Een week eerder waren dit er nog 79. Er is sprake van een epidemie als meer dan 58 op de 100.000 mensen ziek zijn. De epidemie is echter pas officieel als we twee weken achter elkaar boven deze epidemische grens zitten.

Uitblijven griepepidemie in Nederland mogelijk dankzij zacht winterweer

Gemiddeld genomen was in de afgelopen tien jaar in de eerste week van januari al sprake van een griepgolf. Dat er nu nog steeds weinig mensen ziek zijn komt mogelijk door het zachte winterweer en de griepprik die goed zijn werk doet.

Lees waarom zacht (en nat) winterweer juist helpt voor het uitblijven van een griepepidemie.

Blijft het ook gunstig weer? Dat lees je in het weerbericht Nederland.

Foto: ANP XTRA

Tags:

In grote delen van de Alpen is het komende dagen uitstekend wintersportweer met veel zon. Check of dit ook volgende week zo blijft! Lees meer

Gloria Spanje

Storm Gloria. Het noordoosten van Spanje en aangrenzende delen van Frankrijk moeten vandaag nog rekening houden met zeer veel neerslag. Lees meer