Warmste 22 april ooit gemeten

In De Bilt werd het 26,6 graden. Daarmee is het officieel de warmste 22 april ooit gemeten. Het record stond op 26,3 graden, gemeten in 2011. Het is al het vijfde datum-warmterecord in De Bilt van dit jaar en het vierde warmterecord van april. In het hele binnenland is het weer zomers warm met maxima van 25-28 graden. De hoogste temperatuur werd genoteerd in Lelystad met 27,9 graden. In de kustprovincies is het met 21-25 graden minder warm. Normaal is het hooguit 13-17 graden.

Boven het zuiden, midden en oosten van het land ontstaan vanmiddag grote stapelwolken en is kans op een lokale onweersbui. Daarbij zijn hagel en zware windstoten van ruim 75 km/u mogelijk. De zwaarste buien ontstaan tegen de avond boven het oosten en noordoosten. Het zijn lokale buien, waardoor veel plaatsen het droog zullen houden. In de loop van de avond trekken de buien naar Duitsland weg. De buien sluiten de extreem warme aprilperiode af.

Vanaf morgen is het wisselvallig lenteweer met een mix van wolken, zon en buien. Ook waait het soms stevig. In het noorden regent het vaker dan in het zuiden. Tot en met woensdag zijn de maxima normaal voor eind april: 13 graden op de Wadden tot 18 in Limburg. Donderdag en op Koningsdag wordt het waarschijnlijk slechts 11-15 graden.

April met vier warmte-records in top-5 warmste

In De Bilt is het vandaag de vijfde dag van het jaar met een warmterecord voor de maximumtemperatuur. 24 januari, 7 april, 8 april en 19 april gingen vandaag voor. Hier tegenover staan twee kouderecords voor de maximumtemperatuur; 28 februari en 17 maart.

Alweer een zomerse dag, we zouden het bijna normaal gaan vinden in april. Maar dat is het niet! Normaal telt niet april, maar mei 2-4 zomerse dagen in het binnenland.

De vier warmterecords van deze aprilmaand zijn tekenend voor het bijzonder zachte verloop van de maand. Een vijfde plek in de lijst met warmste aprilmaanden is, ondanks een frisser slot al vrijwel zeker. Alleen aan het begin van de maand was het op een paar dagen, waaronder Pasen, kouder dan normaal.


Alvast overschakelen op groene energie? Profiteer nu van cashback bij Oxxio dankzij deze unieke aanbiedingen!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Koningsdag verloopt dit jaar overwegend droog. Er komt vrij veel bewolking voor, maar vooral in het noordwesten is de zon […] Lees meer

Een bijzonder zonnige en warme lenteperiode wordt vandaag afgesloten met enkele felle onweersbuien. De buien worden in de tweede helft […] Lees meer