Is het vandaag al herfst of toch nog zomer?

Voor weerkundigen begon zondag 1 september de herfst al en die eindigt alweer op 30 november. De astronomische herfst begint komende maandag, op 23 september om 9:50 uur. Dan staat de zon precies boven de evenaar, waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Officieel wordt echter voor de wisseling van de seizoenen altijd de 21e aangehouden.

Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Het gebruik van drie opeenvolgende hele kalendermaanden maakt het makkelijker om statistieken voor een seizoen uit te rekenen. Start- en einddata van de meteorologische seizoenen namelijk vast, terwijl het begin en eind van de astronomische seizoenen wisselt tussen de 20ste en 23ste.

Wintertijd

De wintertijd gaat pas in het laatste weekeinde van oktober in. Dat sluit beter aan bij het weer omdat het in deze tijd van het jaar nog prima nazomerweer kan zijn. Het is overigens waarschijnlijk dat de wintertijd dit jaar voor de laatste keer ingaat. De Europese Unie wil voortaan alleen de zomertijd hanteren. Veel Europeanen zijn dat tweejaarlijkse geschuif met tijd zat.

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Kunstmatige wolken Maleisië

Maleisië kampt ieder jaar met grote natuurbranden. Kunstmatige wolken kunnen helpen om de effecten van deze branden te verminderen. Lees meer

We kunnen weer genieten van een zonnig en warm weekend. Net als een week geleden begint het nazomerse weer al op vrijdagmiddag. Lees meer