Is het vandaag al herfst of toch nog zomer?

Voor weerkundigen begon zaterdag 1 september de herfst al en die eindigt alweer op 30 november. De astronomische herfst begint komende zondag, op 23 september om 3:54 uur. Dan staat de zon precies boven de evenaar, waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Officieel wordt echter voor de wisseling van de seizoenen altijd de 21e aangehouden.

Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Het gebruik van drie opeenvolgende hele kalendermaanden maakt het makkelijker om statistieken voor een seizoen uit te rekenen. Start- en einddata van de meteorologische seizoenen namelijk vast, terwijl het begin en eind van de astronomische seizoenen wisselt tussen de 20ste en 23ste.

Als het vandaag tot storm komt is dit dus de eerste officiële herfststorm, omdat stormen onder de meteorologische definities vallen. Deze eerste onstuimige herfstdag valt bovendien precies samen met de eerste dag van de kalenderherfst.

Wintertijd

De wintertijd gaat pas in het laatste weekeinde van oktober in. Dat sluit beter aan bij het weer omdat het in deze tijd van het jaar nog prima nazomerweer kan zijn. Het is overigens waarschijnlijk dat de wintertijd dit jaar voor de laatste keer ingaat. De Europese Unie wil voortaan alleen de zomertijd hanteren. Veel Europeanen zijn dat tweejaarlijkse geschuif met tijd zat.

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geen zin om te lezen, maar wel weten hoeveel wind je kan verwachten vandaag. Check dan onze video verwachting. Lees meer

Morgen doet de herfst zijn intrede. Het wordt een zeer onstuimige dag, waarbij het misschien wel tot de eerste herfststorm komt. Lees meer