Tweede hittegolf van het jaar

Voor de tweede keer dit jaar is sprake van een regionale hittegolf. In Twenthe werd het vanmiddag 30,5 graden. Hiermee is aan de voorwaarden van een hittegolf voldaan. Er is sprake van een hittegolf als het minstens vijf dagen op rij zomers warm wordt (25 graden of meer) en het daarbij op drie dagen tropisch warm is (30 graden of meer). Sinds 12 juli werd het in Twenthe dagelijks zomers warm en maandag, dinsdag en vandaag werd het er tropisch.

Van 27 juni tot en met 9 juli vond de eerste regionale hittegolf plaats. Alleen in Arcen (Noord-Limburg) werd toen aan de voorwaarden voldaan.

De temperaturen van deze hittegolf in Twenthe:

  • 12 juli: 27,4 graden
  • 13 juli: 26,3 graden
  • 14 juli: 25,1 graden
  • 15 juli: 27,9 graden
  • 16 juli: 30,1 graden
  • 17 juli: 30,6 graden
  • 18 juli: 26,8 graden
  • 19 juli: 28,0 graden
  • 20 juli: 29,4 graden
  • 21 juli: 30,5 graden

Meer stations op koers voor regionale hittegolf

Dit weekend variëren de maxima van 22-25 graden vlak aan zee en 25-31 graden in de rest van het land. In grote delen van het land houdt de reeks van dagen met maximumtemperatuur van 25 graden of meer aan en zijn alleen drie dagen van 30 graden of meer nodig om een hittegolf te kunnen noteren.

De maximumtemperaturen gemeten tot 15:20 uur vandaag

Het Zeeuwse Westdorpe, het Brabantse Gilze-Rijen en het Limburgse Arcen staan op twee tropische dagen en hebben genoeg aan één tropische dag.

Vanaf dinsdag wordt het echt heet met 27 graden op de Wadden en 31-34 graden in het zuiden en oosten. Ook rond de Veluwe kan het erg warm worden. Daarmee neemt de kans toe dat het op meer plaatsen tot een hittegolf komt. In De Bilt wordt dan een middagtemperatuur rond 30 graden verwacht.

Kans op officiële hittegolf in De Bilt

Of het ook tot een officiële hittegolf in De Bilt komt is afwachten. Volgende week is vanaf dinsdag dagelijks 50-70% kans op tropische temperaturen van 30 graden of meer en op donderdag en vrijdag wordt dat tijdelijk meer dan 80%. De kans dat het drie keer 30 graden of meer wordt bedraagt circa 65%. De derde tropische dag vindt op zijn vroegst volgende week donderdag plaats.


Ook op vakantie zorg je steeds voor goede zonnebescherming! Voor de leukste vakantiehuizen kan je nu goedkoper bij Happy Home terecht dankzij deze unieke kortings- en actiecodes!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Vrijdagavond krijgt Nederland te maken met een maansverduistering. De maan komt om 21.30 uur in het oosten op en valt […] Lees meer

Deze julimaand wordt waarschijnlijk recordweinig regen gemeten. Landelijk gemiddeld viel tot dusver een verwaarloosbare hoeveelheid van 1,5 mm. Tot aan […] Lees meer