Warme winter houdt kolibrievlinders hier

Er zijn steeds meer kolibrievlinders die in Nederland overwinteren. Normaal overwinteren ze in Zuid-Europa en komen in de lente naar ons land. Door de warmte blijven veel vlinders hier.

Volgens De Vlinderstichting was 2018 vanwege de warmte een goed jaar voor de kolibrievlinder. Tot ver in november kwamen er meldingen binnen van mensen die de vlinder hadden gespot. Normaal trekken ze in de late herfst naar het zuiden. Nu blijkt echter dat veel vlinders dat niet meer doen. Kolibrievlinders houden van de warmte en kunnen goed tegen droogte. Het afgelopen jaar was dus zeer aangenaam voor ze.

Of er een tijd komt dat kolibrievlinders niet meer in het zuiden overwinteren is moeilijk te zeggen volgens De Vlinderstichting. Ze kunnen een beetje nachtvorst wel hebben, maar temperaturen beneden de -10 kunnen ze waarschijnlijk niet aan.

Foto: Matthijs van der Linden

Tags:

Moest jij afgelopen weekend veel niezen? Dat kan veroorzaakt zijn door een verkoudheid, maar ook was er al een eerste piek in hooikoortsklachten. Lees meer

21 februari 2019

Opnieuw ernstige droogte?

Het droge jaar 2018 laat zijn sporen na. Nog steeds heeft ons land te maken met een flink neerslagtekort en de droogte is zelfs erger dan in 1976. Lees meer