Minister: niet langer dreigend watertekort

In Nederland is niet langer sprake van een dreigend watertekort. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De situatie is van “dreigend” veranderd naar “normaal beheer”.

In de vorige brief, van 3 december, was nog geen “significante verbetering” rondom de droogte te melden, zo schrijft de minister. Nu kan dat wel. “Inmiddels is er veel neerslag gevallen, zowel in Nederland als in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas. Met name de afvoer van de Rijn is sterk gestegen, waardoor van een dreigend watertekort geen sprake meer is.”

Deze maand is zo’n 50 tot 80 millimeter neerslag gevallen. Naar verwachting loopt die hoeveelheid de komende dagen op naar 100 millimeter. Daarmee is deze december iets natter dan normaal.

Blijvende problemen

Toch bestaan er nog steeds problemen. Door de langdurige droogte is de grondwaterstand erg laag. Meer en langdurige neerslag gelden als enige remedie, maar daarvan is nog niet echt sprake. Afgelopen herfst viel er met 133 millimeter landelijk ongeveer de helft van de normale hoeveelheid regen.

Verder is in het IJsselmeer sprake van lichte verzilting. Door de toegenomen aanvoer van zoet rivierwater wordt het gewone zoutgehalte langzaam weer bereikt, al kan het door de grootte van het meer nog weken duren tot de situatie weer helemaal normaal is.

De droogte en lage grondwaterstand kunnen tot slot ook effect hebben gehad op de waterkeringen. Wat hier de exacte gevolgen zijn, is lastig te zeggen. De komende weken en maanden worden de keringen geïnspecteerd, schrijft Van Nieuwenhuizen.

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Op Kerstavond is mogelijk een bijzonder weerfenomeen te zien. Rond zonsondergang kunnen aan de westelijke hemel parelmoerwolken verschijnen. Lees meer

Geen winter tijdens eerste week kerstvakantie. Vanaf Kerst wel meest droog en minder zacht. Jaarwisseling mogelijk wisselvallig. Lees meer