Zware regenval Spanje houdt nog even aan

zware regenval en hoge golven in Spanje

Spanje blijft te maken houden met harde wind en hevige regenval. In Catalonië blijft het tot en met woensdag flink regenen. De meeste regen valt in de buurt van Girona, net ten zuiden van de Pyreneeën. Voor de regio Valencia is er goed nieuws, daar nemen de buien vanaf vanmiddag geleidelijk af.

De meeste regen is tot nu toe gevallen in Beniarrés, ten zuiden van Valencia. Daar viel sinds zondag, toen het noodweer begon, zo’n 400 mm regen. Ook in Barx en Alcoy kwam de afgelopen dagen behoorlijk wat hemelwater naar beneden: ruim 200 mm. Die aantallen lopen nog op. Verwacht wordt dat er in Catalonië regionaal nog 150 mm regen bij komt.

Voor de kust van noordelijk Catalonië kunnen golven tot zeven meter hoog voorkomen. Daarom geldt daar momenteel code rood. Meer naar het zuiden zijn golven tot vijf meter hoog mogelijk. Ook is er kans op zware windstoten tot 90 kilometer per uur.

Lees verder onder de tweets.

Dik pak sneeuw

Het regent en waait niet alleen hard, ook valt in het binnenland een dik pak sneeuw. In Teruel valt 50 cm en daarvoor geldt code rood. In de Catalaanse Pyreneeën verwachten we zo’n 20 cm. Gisteren had de regio Valencia veel sneeuw. Boven ongeveer 500 meter hoogte bleef de sneeuw liggen. In Vilafranca (Valencia) viel 40 cm. In Banyeres de Mariola (tussen Valencia en Murcia) viel zelfs 60 cm.

Honderdduizenden mensen zonder stroom

Door zware regenval en sneeuwstormen zaten dinsdag volgens de hulpdiensten 220.000 inwoners van de provincie Girona zonder stroom. Veel wegen waren door een laag sneeuw onbegaanbaar.

In Valencia moesten tientallen straten worden afgesloten en lag het treinverkeer gedeeltelijk plat. Veel scholen in de regio Catalonië en rondom Valencia bleven dinsdag gesloten. De storm heeft sinds zondag aan vier mensen in Spanje het leven gekost.

Lees ook: Stroomuitval door sneeuw en regen in Zuid-Frankrijk.

Foto: EPA

Tags:
Eerste lokale ijsdag van de winter

Het is vandaag de eerste lokale ijsdag van deze winter. Lokaal bleef het vandaag de hele dag vriezen. Lees hier meer over ijsdagen. Lees meer

sneeuw en regen leggen Zuid-Frankrijk plat

Door zware regen en sneeuw in het zuiden van Frankrijk is bij duizenden mensen de stroom uitgevallen. Het noodweer wordt veroorzaakt door storm Gloria. Lees meer