Smog in Bangkok door verbranden suikerriet

smog in Bangkok door verbranden suikerriet

Bangkok zucht onder een dikke laag smog. In de Thaise hoofdstad zijn scholen gesloten vanwege de slechte luchtkwaliteit, meldt Reuters. De smog wordt momenteel veroorzaakt door auto’s, vrachtwagens, de industrie én branden na de jaarlijkse suikerrietoogst.

Veel boeren op het platteland verbranden voordat ze oogsten de buitenste bladeren van het suikerriet. Op die manier is het makkelijker te verzamelen. Ook na de oogst worden de overgebleven bladeren die op de grond liggen in brand gestoken waarna er opnieuw kan worden bemest. De gouverneur van de regio heeft het in brand steken van het suikerriet in de eerste twee maanden van het jaar verboden, maar de boeren trekken zich daar weinig van aan. Het is goedkoper dan arbeiders inhuren om stengels af te snijden en bladeren te verzamelen, zeggen zij. Per oogst zouden ze dan zo’n 30 tot 40 procent meer geld kwijt zijn.

Hoewel er een verbod geldt, wordt er weinig gedaan om dit te handhaven. De gouverneur heeft daarom aangekondigd dat hij harder gaat optreden tegen boeren die de regels overtreden.

Foto: EPA

Tags:
sneeuw en regen leggen Zuid-Frankrijk plat

Door zware regen en sneeuw in het zuiden van Frankrijk is bij duizenden mensen de stroom uitgevallen. Het noodweer wordt veroorzaakt door storm Gloria. Lees meer

bosbranden zorgen voor hoge uitstoot CO2 Australië

De bosbranden in Australië hebben tot nu toe voor een record aan CO2 gezorgd. Australië is één van de landen met de meeste CO2-uitstoot per inwoner Lees meer