Meer dan verdubbeling jaarlijkse CO2-uitstoot Australië door bosbranden

bosbranden zorgen voor hoge uitstoot CO2 Australië

De bosbranden in Australië hebben tot nu toe voor een record aan CO2 gezorgd. Volgens schattingen van de Global Fire Emissions Database staat de uitstoot van CO2 de afgelopen maanden gelijk aan dat van een heel jaar.

De branden hebben waarschijnlijk 900 miljoen tot CO2-uitstoot veroorzaakt. In de twaalf maanden voordat de eerste branden uitbraken, bedroeg de jaarlijkse uitstoot van Australië 532 miljoen ton. Als gevolg van de enorme branden is een gebied ter grootte van Engeland verwoest. Daarbij zouden tenminste 28 mensen om het leven zijn gekomen. Ook een miljard dieren zijn gedood.

Australië is één van de landen met de meeste CO2-uitstoot per inwoner, omdat het afhankelijk is van kolencentrales. Hoewel de uitstoot van broeikasgassen in het continent slechts 1 procent van het wereldtotaal uitmaakt, staat het op de tweede plaats op de wereldranglijst. In 2016 ging het om 16,2 ton per persoon, net onder Saoedi-Arabië (16,3 ton) en net boven de Verenigde Staten (15 ton).

Foto: EPA

Tags:
smog in Bangkok door verbranden suikerriet

Bangkok zucht onder een dikke laag smog. De smog wordt veroorzaakt door auto's, vrachtwagens, de industrie én branden na de jaarlijkse suikerrietoogst. Lees meer

regen Australië vorkomt verdere verspreiding bosbranden

De vele regen in het oosten van Australië heeft ervoor gezorgd dat aantal bosbranden is gedaald. Desondanks houden de branden nog steeds aan. Lees meer