Grote kans op marathon op natuurijs

De kans is groot dat de eerste marathon op natuurijs van deze winter vanavond of morgen verreden kan worden. Afgelopen nacht vroor het stevig met op grote schaal -6 tot -9 graden. In Deelen (nabij Arnhem) werd de laagste waarde gemeten met -10,2 graden. Ook op weerstation Twenthe werd strenge vorst gemeten met -10,1 graden. Vanmiddag dooit het 1 à 2 graden bij alle ijsbanen die in de race zijn voor de eerste marathon, maar vanavond en vannacht vriest het weer 1 tot 6 graden. Morgen volgt sneeuw.

Indien bij één van de ijsbanen het ijs dik genoeg bevonden wordt, zou de eerste marathon op natuurijs van deze winter vanavond al kunnen plaatsvinden. Overdag dooit het nauwelijks en vanavond vriest het weer enkele graden. In het noorden vriest het door de komst van bewolking vanavond slechts 1 graad.

Leeuwarden had gisteren de primeur van de eerste strenge vorst van de winter. Weerstation Deelen en Twenthe noteerden vandaag strenge vorst (temperatuur beneden -10 graden).

Banen in het noordoosten en oosten dinsdag in het voordeel

Morgen moet rekening gehouden worden met sneeuwval. Doordat bij alle banen het ijs gevormd wordt op een harde ondergrond kan de sneeuw wel gemakkelijk en veilig worden weggeborsteld. De ijsbaan in Arnhem krijgt vanaf 10:00 uur al met sneeuw te maken. De banen in Haaksbergen, Veenoord, Noordlaren en Nieuw-Buinen houden het een paar uur langer droog en ook valt hier waarschijnlijk slechts wat lichte sneeuw of motsneeuw. In het midden van het land valt 2-5 cm. In de nacht naar woensdag kan nog wat hele lichte sneeuw vallen.

Geen grootschalige ijspret

De dagen daarna blijft het koud winterweer met in de nachten -1 tot -6 graden en overdag maxima van 0 tot +3 graden. Hierdoor blijven de condities vrij gunstig voor het organiseren van marathons op natuurijsbanen.

Het vriest echter niet hard genoeg voor grootschalige ijspret. Alleen bij ijsclubs die een ijsbaan vormen op een harde ondergrond zal het waarschijnlijk veilig genoeg zijn om te schaatsen. IJs op open water zal onbetrouwbaar blijven, zeker na de sneeuwval van dinsdag. Sneeuw op ijs zorgt voor isolatie, waardoor de vorst niet meer kan doordringen tot het ijs en het water eronder. Hierdoor zal het ijs eerder smelten dan aangroeien. Alleen waar het water heel ondiep is, zoals bij een ondergelopen weiland, kan misschien wel geschaatst worden. Vrijwilligers moeten dan wel het ijs sneeuwvrij maken.

In het weekend stijgt de kans op neerslag. Mogelijk wordt het dan ook zachter met middagtemperaturen van 2-6 graden en minima rond het vriespunt. De kans op schaatspret is dan helemaal verkeken.

Foto: ANP

Tags:

Het koude weer heeft maandagochtend tot drukte geleid bij de wegenwacht. Door matige tot strenge vorst begeven accu's van auto's het sneller dan normaal. Lees meer

De bloedmaan was vanochtend in vrijwel heel Nederland goed te zien. Alleen in het noorden kwam zeer lokaal wat bewolking of mist voor. Lees meer