Bloedmaan uitstekend te zien

De bloedmaan heeft vanochtend tot veel enthousiaste reacties geleid op social media. Maansverduisteringen komen een paar keer per jaar voor. Maar die van maandag was volledig, en ook nog eens vrijwel helemaal te zien in Nederland. In vrijwel het hele land was sprake van een kraakheldere hemel. Daarbij was het koud met op grote schaal -6 tot -10 graden. Slechts zeer lokaal kwam wat bewolking en mist voor en op de Wadden trokken na het hoogte wolkenvelden binnen. 

Op Twitter werden in de vroege ochtend talloze foto’s geplaatst van het bijzondere fenomeen. Behoorlijk wat mensen schreven bij hun foto dat ze speciaal vroeger waren opgestaan om naar de maansverduistering te kijken.

Het lukte volgens de twitteraars niet altijd om een mooi plaatje te maken. Maar het aanschouwen van de verduistering werd onder meer als ‘prachtig’ en ‘spectaculair’ omschreven. Onderstaande mensen is het wel gelukt.

Jeffrey Groenweg maakt een schitterende foto bij de Erasmusbrug in Rotterdam.

Oorzaak roodkleuring

Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

Foto: AFP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Na weer een ijskoude nacht is de kans groot dat de eerste marathon op natuurijs van deze winter vanavond of morgen verreden kan worden. Lees meer

Maanliefhebbers hebben geluk: vannacht is de maansverduistering goed te zien door het heldere weer. Wel wordt het flink koud met lokaal strenge vorst. Lees meer