Warmte-explosie op komst

Het herfstachtige weer slaat de komende dagen om in zomers weer. Het wordt broeierig warm met donderdag 31 graden in het zuidoosten! Zoals vaker in de zomer kunnen hevige onweersbuien de hitte afstraffen. De zon is weer vaker te zien, maar met een zonkracht 8 is het insmeren geblazen!

Woensdag zoekt de wind de zuidhoek op en bereikt warme lucht vanaf Zuid-Europa ons land. In het binnenland kan de temperatuur oplopen naar zomerse waarden van 25 tot 28 graden. In de kustprovincies steekt een verkoelende zeewind op. Daar wordt het 22 tot 24 graden. De dag begint met bewolking. In de middag schijnt ook de zon en is zeker in het midden en zuiden de kans op verbranding groot door een sterke zonkracht. Later op de dag stijgt de kans op een stevige (onweers)bui.

Donderdag schiet de temperatuur helemaal de hoogte in met in het hele land temperaturen van 25 tot 30 graden. Als de zon een lange tijd schijnt zou het in Noord-Brant, Limburg, de Achterhoek en Twente ruim 31 graden kunnen worden! De eerste regionale tropische dag van het jaar is dan een feit. Dit is een enorm verschil met gisteren, toen het in de regen amper 16 graden was! De zon schijnt fel (UV-Index 7-8) waardoor goed insmeren wordt aangeraden. In de namiddag trekken mogelijk hevige onweersbuien vanuit België het land binnen. Naast onweer is daarbij kans op zware windstoten, hagel en veel regen in korte tijd.

In de avond en nacht blijven de onweersbuien bestaan en is het zwoel. Kouder dan 19 graden wordt het niet! Langs de oostgrens zou het met 20 graden zelfs een tropennacht kunnen worden!

Vrijdag stroomt vanuit het westen koelere lucht het land binnen en wordt de warmte verdreven. Dit gaat zoals gebruikelijk met onweer gepaard. In het oosten kan het lokaal nog 30 graden worden, terwijl het in het westen ruim 10 graden kouder is! Het weekend verloopt rustig met zonnige momenten en temperaturen rond 21 graden. De kans op onweer is dan klein.

Juni in het zuidoosten extreem nat

Vandaag is het op een paar lichte regenbuien na droog, daarbij breekt af en toe de zon door en met 20-22 graden is het nog niet zo warm. Gisteren regende het een groot deel van de dag. Plaatselijk viel meer dan 30 mm! Afgelopen tijd was het in het zuidoosten op veel plaatsen al zeer nat door hevige onweersbuien. Lokaal was er enorme wateroverlast, terwijl plaatsen in noordwest Nederland nauwelijks regen hebben gehad. In Limburg is plaatselijk al 200 mm gevallen. Dit is ongeveer 1/4e van de jaarsom aan neerslag in amper 3 weken tijd! In delen van Limburg is het de natste juni ooit gemeten.

Foto: Bart Harmsen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De komende dagen is het behoorlijk warm. Vanavond neemt in het zuidwesten de kans op onweersbuien toe en deze zullen […] Lees meer

Langdurige regen kan vandaag op grote schaal 10-20 mm neerslag veroorzaken. Vooral in het zuidoosten kan dit problemen geven doordat […] Lees meer