Vorst op grote schaal woensdag en donderdag

Het wordt tijdelijk koud lenteweer. Komende nacht kan het lokaal vriezen en daarbij is kans op winterse buien met hagel, onweer en natte sneeuw. Dinsdagochtend zullen de autoruiten op verschillende plaatsen gekrabd moeten worden. Overdag verdwijnen de buien en wordt het zonniger. Daarna volgt een koude nacht met op grote schaal 1-2 graden vorst. De nacht naar donderdag wordt het koudst met zelfs kans op matige vorst. De winterjas hebben we dus hard nodig.

Vandaag is fris lenteweer met in het zuiden eerst nog veel bewolking en een spatje regen, maar vanmiddag is er een afwisseling van stapelwolken en vooral in het westen zon. Vooral het oosten maakt kans op een lokale bui. Het wordt 9 graden in het noorden tot plaatselijk 12 in het zuiden.

Winterse buien

Vanavond daalt de temperatuur naar 3 tot 6 graden en komende nacht kan het tijdens heldere perioden plaatselijk vriezen. Afgelopen nacht heeft het in Eelde al gevroren en was de temperatuur gedaald naar -1,4 graden. Behalve vorst kunnen we ook winterse buien verwachten die komende nacht vanuit het noorden over het land trekken. Er valt regen, maar ook hagel en mogelijk zelfs natte sneeuw. Daarbij is vooral aan de kust kans op een klap onweer.

Morgenochtend vroeg zijn de condities in het land heel wisselend. Er zijn plaatsen waar de zon schijnt en dan is het flink koud en zijn de autoruiten bevroren. Op andere plaatsen komen buien voor ook dan is het lekker om een winterjas aan te hebben. Vooral in de Limburgse heuvels kan nog wat natte sneeuw vallen, maar op veel andere plaatsen valt regen en hagel. Wie pech heeft treft op de autoruit een ijskorst aan. Deze kan ontstaan wanneer het eerst gaat vriezen en kort voor vertrek een regenbui overtrekt. Dinsdagmiddag trekken de buien geleidelijk zuidwaarts en wordt het overwegend droog met ook zon.

Dinsdagavond daalt de temperatuur snel en er staat ons een koude nacht te wachten. In het binnenland daalt de temperatuur naar -1 of -2 graden, maar plaatselijk kan het -4 worden. Aan de grond kan het -4 tot -7 graden vriezen. Vooral aan de noordwestkust kan de temperatuur net boven het vriespunt blijven.

Gladde fietsbruggen

Ondanks de vorst hoeven we geen rekening te houden met gladde wegen. Door de warme ondergrond daalt de temperatuur van het wegdek veel langzamer dan die van de lucht. Mogelijk kan op een enkele stalen brug wat rijp ontstaan en houten fietsbruggen kunnen woensdagochtend plaatselijk glad zijn. Daarnaast zullen fruittelers de bloesem van de fruitbomen moeten beschermen door water te sproeien.

Matige vorst

Woensdag is het wel redelijk zonnig en blijft het droog, maar met 8-11 graden is het zo’n 4 graden kouder dan normaal. Er volgt nog één koude nacht met op grote schaal vorst. Plaatselijk kan het zelfs matig vriezen met -5 tot -6 graden. Matige vorst is in april vrij bijzonder. De vorige keer met matige vorst in april was op 7 april 2013. In het binnenland daalde de temperatuur toen op veel plaatsen beneden -5 graden en in Woensdrecht was het met -6,2 het koudst.

Het vooruitzicht naar Koningsdag laat op dit moment wisselvallig weer zien bij een westenwind. Dit betekent dat het waarschijnlijk iets frisser is dan normaal, maar met een beetje geluk valt de buiigheid juist die dag mee en is het met wat zon toch lekker.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Update 17-4 16:50 uur. Gisteren, op Eerste Paasdag, werd het in De Bilt 10,8 graden en deze Tweede Paasdag werd …
Lees meer...

 

Met een gemiddelde lentetemperatuur in De Bilt van 9,0 graden tegen 6,7 normaal is de eerste helft van de meteorologische …
Lees meer...