Kans op gladheid neemt toe

Na ruim een week zonder vorst gaat de temperatuur omlaag en zullen strooidiensten weer de weg op moeten. Komende nachten is alleen kans op plaatselijke gladheid, maar dinsdagavond en in de nacht naar woensdag kan het op grote schaal glad worden door bevriezing. Vooral het noorden en oosten maken daarbij kans op lichte sneeuwval. Later in de week vriest het ’s nachts 3 tot 8 graden, maar doordat de lucht droger wordt neemt de kans op gladheid af. Volgend weekend kan op ondergelopen weilanden waarschijnlijk weer geschaatst worden.

Vandaag is er nog niks te merken van het aanstaande winterweer. Vanmiddag is het bewolkt en met 6 tot 8 graden net wat zachter dan normaal. Op een enkele plek kan de zon even doorbreken en later in de middag kan het in het zuiden licht motregenen.

Ook vanavond valt in de zuidelijke provincies nog wat regen, maar vannacht wordt het op wat motregen in Limburg na droog. De temperatuur daalt dan naar 2-3 graden en zolang het bewolkt blijft zal het niet glad worden. In het midden en zuiden van het land kan de bewolking breken en als dat gebeurt kan het door bevriezing plaatselijk glad worden. De strooidiensten zullen komende nacht dus waakzaam moeten zijn.

Gladheid in noordoosten

Maandag is het overdag grijs, met hooguit een spatje motregen en maar weinig zon. In de nacht naar dinsdag wordt het al wat kouder. In de noordoostelijke provincies gaat het een graadje vriezen en is er kans op gladheid. Ook in het oosten van Overijssel en Gelderland kan de temperatuur tot dicht bij het vriespunt dalen. In de rest van het land liggen de minima tussen 1 en 3 graden.

Dinsdag wordt een overgangsdag naar koud winterweer. Overdag wordt het in de Randstad nog 4-5 graden en vanuit het westen trekt een regengebied over het land. In het noordoosten wordt het door een matige oostenwind niet warmer dan 1 tot 3 graden en daar kan behalve regen ook wat natte sneeuw vallen.

Kans op sneeuw

In de avond daalt de temperatuur  in het noorden en in Overijssel en delen van Gelderland naar een enkele graad en in Groningen vriest het licht. De neerslag neemt dan af, maar doordat het nog niet helemaal droog is gaat de neerslag over in sneeuw. Mogelijk wordt het hierdoor op een enkele plek wit. In de loop van de nacht gaat het in grote delen van het land vriezen en omdat de wegen nat zijn zullen grootschalige strooiacties nodig zijn.

Vanaf woensdag is het koud winterweer. Aanvankelijk is er vrij veel bewolking en plaatselijk kan een beetje motregen of motsneeuw vallen bij een middagtemperatuur van 1 tot 3 graden. In het oosten van Groningen en Drenthe kan het ook overdag blijven vriezen. Later in de week wordt het zonniger en blijft het droog. De nachten worden met -3 tot -8 flink koud en gevoelstemperaturen van -8 tot -11 in de vroege ochtend zijn geen uitzondering. Maar overdag kan de temperatuur door de zon juist naar een paar graden boven het vriespunt stijgen.

IJsvloer wordt snel dikker

Schaatsliefhebbers kunnen in het weekend waarschijnlijk de schaatsbaan op, vooral in het oosten van het land. Bevroren waterwegen zoals kanalen en meren blijven erg riskant om te betreden. Het ijs zal wat sneller groeien dan tijdens de vorige vorstperiode omdat het water erg koud is. Afgelopen vrijdag lag in het oosten op beschutte plekken in het bos nog ijs.

Foto: J. Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De winter keert vandaag terug in ons land. Een neerslagzone doet vandaag vooral het midden en zuiden van het land …
Lees meer...

 

Liefhebbers van koud winterweer zitten de komende tijd goed. Het zachte weer met maxima van 10-12 graden maakt komende week …
Lees meer...