Orkanen langzamer door klimaatverandering

De opwarming van de aarde veroorzaakt grotere en langzamere orkanen zoals Florence, zeggen experts. De recordhoeveelheden regen die hierdoor kunnen vallen, zullen steeds meer slachtoffers veroorzaken.

De meeste meteorologen zijn het erover eens dat orkanen steeds meer vocht bevatten door klimaatverandering. In warme lucht zit namelijk meer vocht dan in koude lucht. Door de opwarming van de aarde is er meer warme lucht en dus een hogere luchtvochtigheid. Dat is een essentieel onderdeel bij de vorming van orkanen. Een hogere luchtvochtigheid betekent op haar beurt weer meer regen.

Maar nieuw onderzoek van de Amerikaanse oceaanwetenschapper Jim Kossin van de National Oceanic and Atmospheric Administration wijst uit dat orkanen ook steeds langzamer bewegen door de opwarming van de aarde. Dat komt doordat de noordpool sneller opwarmt dan tropische gebieden. Hierdoor neemt het temperatuurverschil tussen de noordpool en de evenaar af. Het temperatuurverschil jaagt windsnelheden aan. Een kleiner temperatuurverschil betekent dus minder wind, legt Kossin uit. Hij toonde aan de hand van data verzameld over 70 jaar aan dat de snelheid van orkanen en tyfonen gemiddeld met 10 procent is afgenomen.

Florence

In het geval van Florence hebben de warmere omstandigheden 50 procent meer regenval veroorzaakt in de zwaarst getroffen gebieden, menen onderzoekers van Stony Brook University. Daarnaast was Florence 80 kilometer groter in doorsnee dan gemiddeld. Hierdoor werd het destructieve pad van de orkaan ook groter.

“We kunnen de toename in regenval toeschrijven aan klimaatverandering veroorzaakt door de mensheid”, meent professor Kevin Reed van Stony Brook University. Met deze uitspraak zal het debat onder wetenschappers over of de mens een directe impact heeft op de kracht en grootte van stormen, verder verhitten.

Voor professor Kerry Emanuel van de Massachusetts Institute of Technology is het duidelijk. Hij zegt dat de opwarming van de aarde ervoor zorgt dat de kans op verwoestende orkanen steeds groter wordt. Zou een allesverwoestende storm als Harvey een eeuw geleden nog een keer in de 2000 jaar kunnen voorkomen. Nu is de kans volgens Emanuel al een keer in de 100 jaar.

Foto: EPA

Tags:

Morgen doet de herfst zijn intrede. Het wordt een zeer onstuimige dag, waarbij het misschien wel tot de eerste herfststorm komt. Lees meer

Een hevige storm heeft aan de Ierse westkust een caravan met een vrouw erin van een klif geblazen. Ierland wordt geteisterd door een reeks zware stormen. Lees meer