Onweersbuien na warmste 20 juli ooit gemeten

In De Bilt werd het om 12:30 uur 30,1 graden. Daarmee is de eerste officiële tropische dag van 2016 een feit. Even voor 16 uur werd maar liefst 32,9 graden gemeten. Daarmee is het de warmste 20 juli sinds het begin van de metingen in 1901. Het oude record stond op naam van 1972, toen liep de temperatuur in De Bilt op naar 31,4 graden. In het zuiden, oosten en de duinen langs de westkust was het nog veel heter met 33-35 graden. De laatste keer dat Nederland een officiële tropische dag beleefde was 3 augustus vorig jaar. Vanavond en vannacht trekken enkele stevige onweersbuien over het land en wordt de hitte grotendeels verdreven. Voor Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant gold tegen de avond code oranje vanwege een lijn met zware onweersbuien, verder geldt in de oostelijke helft code geel voor enkele onweersbuien in de loop van de avond.

Kaart maximum 20 juliEindhoven noteerde de hoogste temperatuur: 35,2 graden. Nooit eerder zijn in Nederland zulke hoge temperaturen gemeten op 20 juli, we moeten terug naar 2003 toen in het Limburgse Arcen 34,6 graden werd gemeten. Lokaal in binnensteden worden door weeramateurs nog hogere waarden gemeten, zo was het in de binnenstad van Nijmegen bij de Vierdaagse 37,1 graden!

We moeten terug naar de hittegolf van 2015 toen het nog heter was in ons land. Op 2 juli wees de thermometer in Maastricht 38,2 graden aan!

Code oranje voor felle onweersbuien

De ergste hitte wordt vanavond en vannacht verdreven door enkele stevige regen- en onweersbuien. Vooral Gelderland had aan het begin van de avond te maken met een lijn met zware onweersbuien, waarbij het lokaal tot grote hagel, zware windstoten en veel neerslag in korte tijd kwam. Eind van de middag gold ook voor Utrecht en Noord-Brabant code oranje. In de omgeving van Nijmegen braken takken en bomen af door zware windstoten. Daarbij zijn op de Vierdaagsefeesten gewonden gevallen. In Doetinchem sloeg de bliksem in op een huis. De buien verplaatsten zich later op de avond naar het noordoosten van het land.

Donderdagochtend vroeg trekken de laatste buien naar Duitsland weg. In de middag kunnen stapelwolken in de oostelijke provincies echter opnieuw uitgroeien tot een plaatselijke onweersbui. Dit komt doordat het nog broeierig warm wordt met maxima van 27-29 graden. Aan zee wordt het een graad of 23 en schijnt de zon geregeld. De dagen daarna verandert er weinig aan het weerbeeld. Zonnige perioden, wolkenvelden en een enkele bui wisselen elkaar af en het wordt 22-24 graden aan zee en 24-27 in het binnenland.

Tropische dagen in het verleden

Vorig jaar kwam de eerste tropische dag in De Bilt al op 5 juni. Gemiddeld zijn er 4 officiële tropische dagen per jaar in Nederland. Het jaar met de meeste tropische dagen in De Bilt was 1974. Toen werd 14 keer de 30-gradengrens behaald of overschreden. In 2006 lukte dit 13 keer. Sinds 1901 waren er 37 jaren zonder een tropische dag. De laatste keer was tijdens de slechte zomer van 1993.

Lokale hittegolf in Ell

Het Limburgse Ell beleeft deze week een lokale hittegolf. Voor een hittegolf is een aangesloten serie van vijf zomerse dagen nodig met maxima van 25 graden of meer. Drie van die dagen moeten tropisch zijn met 30 graden of meer. Zondag was de eerste zomerse dag, maandag de eerste tropische, gisteren de tweede en vandaag de derde tropische dag. Morgen wordt vervolgens de benodigde vijfde zomerse dag. Het wordt dan in Ell 28 graden.

Weerstation Ell is waarschijnlijk de enige plek die een hittegolf noteert. De rest van het land komt namelijk niet verder dan een of twee tropische dagen, waar er drie nodig zijn. Mocht het morgen langs de oostgrens nipt 30 graden worden, dan is een regionale hittegolf op meer plekken mogelijk.

Voor een officiële hittegolf moet aan de voorwaarden worden voldaan op hoofdstation De Bilt.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

In De Bilt werd het om 12:30 uur 30,1 graden. Daarmee is de eerste officiële tropische dag van 2016 een […] Lees meer

In De Bilt werd het om 12:30 uur 30,1 graden. Daarmee is de eerste officiële tropische dag van 2016 een […] Lees meer