Lokaal noodweer in oosten

Noodweer heeft zondag voor problemen gezorgd in het oosten van het land. De lokale stevige onweersbuien lieten gisteren op sommige plaatsen veel neerslag achter in korte tijd. In sommigen delen van het land vielen ook nog grote hagelstenen. 

Plaatselijk viel in het oosten van Noord-Brabant en op de Veluwe en in de IJsselstreek zo’n 30 mm regen. Dat is gelijk aan een halve maandsom neerslag. Normaal valt in heel mei landelijk gemiddeld 61 mm. In Gemert viel zelf meer dan de maandsom. In totaal viel 72 millimeter.

In Bree viel een maandsom regen

Ook in Belgisch Limburg was sprake van stortbuien. Een tweetal meetpunten in het Belgische plaatsje Bree gaf 89 en 57 mm aan; een maandsom regen. Een rusthuis voor ouderen was ondergelopen met water. Enkele oudjes werden door ambulancepersoneel geëvacueerd.

40.000 bliksemontladingen

De bliksemkaart laat goed zien waar de buien gisteren actief waren. Er zaten veel bliksemontladingen op deze buien. In het oosten van Nederland, het noordoosten van België en het westen van Duitsland kwamen in totaal zo’n 40.000 bliksemontladingen voor. Blikseminslag op het spoor tussen Zwolle en Olst richtte zoveel schade aan, dat er grote reparaties moesten worden gepleegd. Het treinverkeer op het traject was volledig stilgelegd.

Opnieuw kans op onweersbuien

In het oosten van het land is vandaag opnieuw kans op traag trekkende regen- en onweersbuien. Vooral Twente, de Achterhoek en Limburg maken daar kans op. Hou daarom het weerbericht en onze radar in de gaten.

Foto: Tom Reubzaet

Tags:

Vandaag is er in Tornado Alley een bijzonder grote kans op zware onweersbuien. Bij deze buien zijn grote hagelstenen en langdurende tornado’s mogelijk. Lees meer

Komende week hoeven de wandelaars van de avondvierdaagse niet te rekenen op warm weer en dat is misschien wel fijn. Wel is er kans op enkele buien. Lees meer