Grote kans op extreme buien in Tornado Alley

Voor stormchasers in de VS wordt het een spannende dag. Vandaag is er een bijzonder grote kans op zware onweersbuien, vooral in de staten Texas en Oklahoma. Bij deze buien zijn grote hagelstenen, zeer zware windstoten en grote, langdurende tornado’s mogelijk.

De atmosfeer in dit deel van de VS bevat vandaag veel energie doordat het aan de grond warm en vochtig is en juist op hoogte bijzonder koud wordt. Er ontstaan hierdoor zware onweersbuien.

Kans op supercells

De onweersbuien kunnen uitgroeien tot zogenaamde ‘supercells’. Dit zijn zeer krachtige onweersbuien die schuin zijn opgebouwd. Hierdoor blijft het deel van de bui waar de neerslag valt gescheiden van het deel waar de warme, vochtige lucht juist de bui in wordt gezogen. Belangrijk hiervoor is het verschil in wind (snelheid en richting) aan de grond en op enkele kilometers hoogte. Het verschil bedraagt vandaag in deze gebieden regionaal zelfs meer dan 100 km/uur.

De eerste buien worden verwacht te ontstaan in het westen van Texas aan het einde van de ochtend. Het tijdsverschil met Nederland is zeven uur. Dit betekent dus dat de buien zullen ontstaan in de Nederlandse avond.

De meest extreme buien treffen volgens de verwachtingen het noorden en westen van Texas en het westen en midden van Oklahoma, maar ook andere delen van deze staten en de staten Kansas, Missouri en Arkansas moeten rekening houden met zware buien.

Grote kans op overlast en schade

Bij dit type buien zijn tornado’s mogelijk. Er is zelfs kans op grote tornado’s die langere tijd bestaan en een flink schadespoor kunnen maken. Ook kunnen bij deze buien hagelstenen vallen met een diameter van meer dan 5 centimeter! Daarnaast is er ook zonder tornado’s grote kans op windschade. Deze buien kunnen gemakkelijk zeer zware windstoten veroorzaken met windsnelheden van ruim 100 km/uur.

Gedeeltelijke bron: Storm Prediction Center

Foto: AFP

Tags:

De komende dagen wordt in het zuiden van Duitsland, door aanhoudende regen, veel water verwacht. Lokaal kan tot 150 millimeter vallen. Lees meer

Onweersbuien zorgden gisteren voor lokaal flinke buien in het oosten van het land. Ook vandaag is lokaal kans op onweersbuien. Lees meer