-9,2 graden aan de grond!

In de vroege ochtend is het bijzonder koud. In grote delen van het land vriest het op dit moment en in Deelen was het met -4,9 graden het koudst. Aan de grond is het nog veel kouder met op grote schaal -4 tot -8 graden. De laagste temperatuur was -9,2 graden en werd in de Achterhoek gemeten. Alleen in Vlissingen kwam het niet tot nachtvorst. Fruittelers besproeien massaal de bloesem ter bescherming tegen de vorst.

Fruittelers zijn vanwege de vorst druk in de weer om de boomgaarden te verwarmen met vuurpotten of de vrucht te beschermen door water te sproeien. Zolang het proces van water sproeien en ijsvorming doorgaat zal de temperatuur van de bloem of vrucht nauwelijks onder het vriespunt dalen, doordat bij het vormen van ijs warmte vrijkomt. Op deze manier wordt de oogst beschermd tegen vorstschade.

Tijdelijk minder koude nachten

Komende nacht neemt vanuit het westen de bewolking toe, daardoor koelt het minder sterk af met minima tussen 3 en 7 graden. In het zuidoosten is het nog een tijd helder en kan de temperatuur richting het vriespunt zakken, aan de grond kan het licht vriezen. Morgen overdag worden de Koningsspelen gehouden. Met 12 tot 15 graden is het de minst koude dag van de week. Wel staat er een frisse westenwind en overheerst de bewolking. Lokaal valt wat lichte regen.

De nacht naar zaterdag verloopt overal bewolkt en regenachtig. Daardoor blijft het deze nacht zacht met temperaturen van 5 tot 9 graden. Vanaf zondag kan het ’s nachts weer opklaren en daalt de temperatuur regionaal tot rond of iets onder het vriespunt. Aan de grond kan het dan weer op uitgebreide schaal gaan vriezen. Overdag bestaat het weerbeeld uit een mix van wolken, zon en enkele buien. Met een graad of 11 is het fris. In de meivakantie is het wisselvallig en koel lenteweer. Daarbij neemt opnieuw de kans op winterse buien toe.

Check de uitgebreide verwachting voor de meivakantie

Foto: J. Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Sommige mensen klagen over het ‘slechte weer’ van de laatste tijd. De maand april zou koud en nat zijn. We duiken …
Lees meer...

 

De meivakantie zal koud en wisselvallig verlopen. Zeker tot en met Koningsdag moeten we het doen met maxima van 10-12 …
Lees meer...