Lente start lokaal spekglad

Op verschillende plekken in het land begint de astronomische lente vandaag met gladheid. Een gebiedje met lichte neerslag in de vorm van sneeuw en ijzel trekt over het zuiden. In het midden en noorden is het inmiddels droog, maar lokaal nog glad door eerdere neerslag of bevriezing. In de westelijke kustprovincies is het niet glad. De gladheid verdwijnt in de tweede helft van de ochtend. Met -5,0 graden in Arcen begon de lente deze eeuw slechts één keer kouder.

Vannacht trok vanuit het noorden een gebiedje met lichte neerslag over het land. Landinwaarts begon de neerslag als sneeuw, in de kustgebieden als motregen met ijzel. Afgelopen uren is de neerslag landinwaarts geleidelijk overgegaan in ijzel.

Gladheid kan vooral in het zuidoosten nog enige tijd aanhouden

Met uitzondering van de westelijke kustprovincies liggen de wegdektemperaturen iets onder het vriespunt. In het noorden, midden, oosten en zuiden kan het daardoor spekglad zijn door bevriezing van natte weggedeelten.

Komende uren loopt de temperatuur langzaam op en zal op veel plaatsen de gladheid snel verdwijnen. Vooral in Zuid-Limburg kan het tot circa 10:00 uur lokaal nog spekglad zijn.

Deze eeuw begon de lente slechts één keer kouder

Afgelopen nacht koelde het sterk af. In het Limburgse Arcen daalde de temperatuur naar -5,0 graden. De laatste keer dat de lente zo koud begon was op 21 maart 2011 op weerstation Twenthe (bij Enschede). In 2001 was voor het laatst sprake van matige vorst (< -5,0 graden) tijdens de start van de astronomische lente. Op 20 maart werd het in Gilze-Rijen (Brabant) -5,7. Normaal liggen de minima tussen 2 en 4 graden.

Minimumtemperatuur 20-3-2018

Vanmiddag 6-8 graden en regelmatig zon, komende nacht vorst en kans op mist

Vanmiddag is het een klein beetje lente met flinke zonnige perioden en stapelwolken. De temperatuur stijgt naar 6 graden aan de noordkust en dicht bij het IJsselmeer. Op veel andere plaatsen wordt het 7-8 graden. De noorden- tot noordoostenwind is matig in het binnenland en vrij krachtig in de kustgebieden.

Vanavond blijft het vrij helder. Later op de avond gaat het op veel plaatsen een graadje vriezen en in de nacht naar woensdag daalt de temperatuur naar +2 graden langs de Zeeuwse kust, -3 in het midden van het land en lokaal -6 in het oosten. In de loop van de nacht verschijnen in het noorden wolkenvelden. In het binnenland kunnen mistbanken ontstaan.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Helemaal droog blijft het morgen in Nederland niet, maar de buiigheid is zeer beperkt en verreweg het grootste deel van […] Lees meer

19 maart 2018

Koude nachten in maart

Afgelopen nacht kwam het in het noordoosten op grote schaal tot matige vorst. In Nieuw-Beerta (Oost-Groningen) daalde de temperatuur naar […] Lees meer