Slachtoffer door lawine op piste bij Crans Montana

Bij een lawine in het Zwitserse skioord Crans Montana is zeker één persoon om het leven gekomen. Een 34-jarige Fransman, die in het gebied werkte als toezichthouder op de pistes, overleed aan zijn verwondingen. Dat heeft de politie van het kanton Wallis woensdag gezegd. Dinsdag laat in de middag werd de open skipiste over een lengte van enkele honderden meters door de sneeuwmassa bedolven.

De zoekactie naar slachtoffers is in de nachtelijke uren doorgegaan, maar zonder succes. Tot dusver zijn vier personen levend onder de sneeuw vandaan gehaald. De Fransman was er als enige slecht aan toe. Hij bezweek in het ziekenhuis. De reddingsdiensten werken met man en macht door. Het is nog altijd onduidelijk hoeveel mensen worden vermist.

De sneeuwmassa kwam dinsdagmiddag naar beneden en bedekte onder meer een geprepareerde piste over een lengte van ongeveer 400 meter. Het weer was uitstekend en het lawinegevaar werd als betrekkelijk gering ingeschat.

Lawines op de piste zijn zeldzaam

Skipistes zijn normaal gesproken goed beschermd tegen lawines. Het is uiterst zeldzaam dat ze op geprepareerde pistes terechtkomen. Volgens het Institute for Snow and Avalanche Research (SLF) is er in de afgelopen tien jaar slechts één skiër op een piste in heel Zwitserland gedood door een lawine. Op open terrein, waar skiërs buiten de piste zijn, zijn in tien jaar tijd ruim 200 mensen omgekomen door lawines.

Foto: AFP

Tags:

Stevige dooi heeft een abrupt einde gemaakt aan het winterfestival in de Chinese stad Harbin. Door het zachte weer smelten sneeuw- en ijssculpturen rap weg. Lees meer

Het is komende tijd volop zonnig in de Alpen. Alleen in Oostenrijk is er tijdelijk wat meer bewolking met vrijdag regionaal sneeuw. Daarna weer volop zon. Lees meer