Milieubeweging stapt uit klimaatonderhandeling

De milieubeweging staat niet achter de klimaatplannen die oud-VVD-leider Ed Nijpels en het kabinet vrijdag presenteren en stapt uit de onderhandelingen, meldt de Volkskrant. De milieuorganisaties vinden dat het bedrijfsleven niet genoeg meebetaalt aan de energietransitie en zijn er ongelukkig mee dat er geen CO2-heffing komt voor de grote industriële uitstoters.

Greenpeace, Milieudefensie en de Natuur- en Milieufederaties vinden het compromis dat nu in de onderhandelingstekst is opgenomen te slap.

De zware en chemische industrie stoot veel CO2 uit en de milieubeweging wil dat deze sector daarom flink meebetaalt aan de kosten van het verminderen van de uitstoot. Het bedrijfsleven zou volgens hen enkele tientjes moeten betalen voor elke ton CO2 die het uitstoot. Dat zou bedrijven moeten prikkelen hun CO2-uitstoot te verlagen. De opbrengst van de CO2-heffing zou dan teruggeleid kunnen worden naar de industrie in de vorm van subsidies voor bedrijven die willen verduurzamen.

CO2-heffing

Het bedrijfsleven wil echter niets van een CO2-heffing weten. Ook de regeringspartijen CDA en VVD hebben grote moeite met zo’n heffing, omdat die slecht zou zijn voor de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse industrie. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie zijn wel voor een CO2-heffing, ook omdat zij de rekening van de klimaatdoelen niet te veel op het bordje van de burger willen leggen.

Het compromis dat minister Wiebes had bedacht, zal volgens de milieubeweging in de praktijk niet werken.

Foto: ANP

Tags:

Geen winter tijdens eerste week kerstvakantie. Vanaf Kerst wel meest droog en minder zacht. Jaarwisseling mogelijk wisselvallig. Lees meer

Na maanden onderhandelen worden vrijdagochtend maatregelen gepresenteerd die Nederland duurzamer moeten maken. Lees meer