Verzekeraar draait verlies door droogte

Verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel moet dit jaar voor het eerst meer schade uitbetalen dan dat ze premie binnenkrijgt. De reden: het grote beroep op de bredeweersverzekering door de extreme droogte.

“Tachtig procent van onze leden heeft schade gemeld door de droogte”, bevestigt Jan Schreuder van Vereinigte Hagel na berichtgeving op RTV Noord. “Wij bieden een allriskverzekering voor weerschade aan gewassen buiten op het veld. De bredeweersverzekering is een polis tegen negen weerrisico’s. In Nederland vooral tegen wateroverlast, hagel, storm en ook droogte.”

Vereinigte Hagel lijdt dus dit jaar verlies, maar dat betekent niet meteen een probleem. Schreuder: “We zijn een Europese coöperatie. Collega’s verzekeren collega’s. We werken in tien landen en in andere landen is minder schade, dus dat heft elkaar op.”

Weer steeds extremer

Wel is het belangrijk dat meer Nederlandse telers meedoen. “Een bredeweersverzekering moet breed gedragen worden. Het is een structurele oplossing voor weercalamiteiten. Op die manier krijgen telers snel weer liquiditeit.”

Een eerste stap is het afschaffen van de assurantiebelasting van 21 procent op de premie van de bredeweersverzekering. “Dat is verreweg de hoogste belasting van heel Europa”, stelt Schreuder. De belasting komt waarschijnlijk in 2020 te vervallen. Schreuder is dan ook positief: “Wij verwachten een sterke toename van het aantal deelnemers aan de bredeweersverzekering, ook omdat het weer steeds extremer wordt.”

Foto: Jannes Wiersema

Tags:

Koning Winter deelt vandaag een speldenprikje uit. Voor het eerst dit winterseizoen kan namelijk sneeuw vallen! Mogelijk wordt het zelfs even wit. Lees meer

Er is neerslag op komst in Californië. Deze neerslag zou kunnen helpen om de natuurbranden onder controle te krijgen. Lees meer