Stook geen hout: luchtkwaliteit slecht door rustig weer

stook geen hout luchtkwaliteit slecht door rustig weer

Het belooft een zware week te worden voor mensen met astma. Door het rustige weer is de luchtkwaliteit namelijk erg slecht. We adviseren dan ook om geen hout te stoken. Het fijnstof dat vrijkomt bij het stoken van hout blijft namelijk hangen, omdat er weinig wind staat.

Ons land heeft deze hele week met rustig weer te maken. Daarbij blijft het droog, waait het nauwelijks en is kans op mist. Het gevolg is dat vervuilende deeltjes zich ophopen in de onderste honderd meter van de atmosfeer. Omdat industrie en verkeer fijnstof en stikstofoxiden blijven uitstoten en de vieze lucht niet weg kan, wordt de luchtkwaliteit komende dagen alleen maar slechter. Pas als het gaat regenen of de wind vanaf de Noordzee waait wordt de luchtkwaliteit beter. Dit gebeurt pas op zondag.

Hout stoken maakt luchtkwaliteit extra slecht

Juist met dit weer ben je geneigd je kachel aan te steken. Het is namelijk koud en een vuurtje is met deze donkere dagen wel zo gezellig. Toch is het stoken van hout met dit rustige weer erg onverstandig. Fijnstof van houtrook levert namelijk een grote bijdrage aan de slechte luchtkwaliteit. Dit merk je goed wanneer je buiten komt: in veel wijken ruikt het naar houtrook. Voor mensen met astma zijn dit de meest verstikkende dagen.

Foto: Adobe Stock / bluejeansw

Tags:
Eerste lokale matige vorst

De eerste regionale matige vorst van dit winterseizoen is een feit. De temperatuur daalde in Maastricht tot onder -5 graden. Lees meer

erg slecht weer in Himalaya bergbeklimmers vermist

Het weer is bar en boos in de Himalaya en daardoor zijn in Nepal bergbeklimmers vermist geraakt. Door het slechte weer is nu ook de zoektocht stilgelegd. Lees meer