Spanje geteisterd door regen en sneeuw

Spanje geteisterd door regen en sneeuw

Het oosten van Spanje heeft maandag en dinsdag nog veel last van harde wind, hevige regen en sneeuw. In de regio’s Valencia en Catalonië kan nog 50 tot 200 millimeter vallen. Op de Balearen wordt lokaal 100 millimeter verwacht. De wind is iets afgenomen. In de nacht van zondag op maandag waren op de Balearen en in de regio Valencia windstoten van 100 kilometer per uur. Op dit moment zijn die 80 kilometer per uur.

Het noodweer begon zondag waardoor straten onder water zijn gelopen, de stroom is uitgevallen en bomen en lantaarnpalen zijn omgevallen. Ook zijn maandag uit voorzorg tientallen scholen dicht gebleven. De meeste regen is gevallen in het plaatsje Beniarrés in de regio Valencia met 277 millimeter. Daar in de buurt is in de bergen een halve meter sneeuw gevallen. Ook op Mallorca ging het flink tekeer. Zo is in Escora tot nu toe 194 millimeter gemeten.

Woensdag verplaatsen de zwaarste buien zich naar het noorden van Catalonië. Ten noorden van Girona kan dan 300 millimeter vallen. Ter vergelijking, in Nederland valt normaal in een heel jaar 850 millimeter.

Nederlands gezin meegesleurd door grote golf

Een Nederlands gezin is in Calp in de regio Valencia in Spanje meegesleurd door een grote golf. Ze werden door het water gegrepen toen ze vanaf een dam in stormachtig weer naar de onstuimige zee keken en foto’s maakten. Getuigen sloegen direct alarm bij de hulpdiensten. Die waren binnen enkele minuten ter plekke en brachten het gezin naar het ziekenhuis, meldt de krant Información.

Een van de slachtoffers heeft volgens de krant een been gebroken. Ook andere gezinsleden zouden gewond zijn geraakt.

Foto: EPA

Tags:
meer ooievaars in Nederland door zachte winters

Steeds meer ooievaars blijven in Nederland vanwege de zachte winters. Bij een telling werden er bijna twee keer zo veel geteld als vorig jaar. Lees meer

Nederland heeft vandaag te maken met een bijzonder hoge luchtdruk. In het zuiden worden zelfs luchtdrukrecords gemeten. Wat de gevolgen zijn lees jee hier. Lees meer