Eerste officiële matige vorst

Voor het eerst deze winter heeft het in De Bilt matig gevroren. Het koelde er vannacht af naar -6,2 graden. Er is sprake van officiële matige vorst als de temperatuur in De Bilt beneden -5,0 graden daalt. Het kwam vannacht op grote schaal tot matige vorst. Het koudst werd het in Leeuwarden met -10,2 graden. Daarmee was meteen sprake van de eerste lokale strenge vorst van de winter. Aan de grond vroor het in Leeuwarden zelfs 10,8 graden.

In het winterhalfjaar van 2017-2018 kwam het pas op 7 februari tot de eerste officiële matige vorst. Het kwik daalde toen naar -6,8 graden. Het jaar daarvoor vroor het op 29 november voor het eerst matig in De Bilt met -7,0 graden.

Minimumtemperatuur 20 januari 2019.

Normaal begin december eerste officiële matige vorst

De eerste officiële matige vorst dient zich normaal gesproken eind november of begin december aan. Er zijn sinds het begin van de metingen vijf jaren geweest waarin het in oktober al afkoelde tot beneden -5 graden. Het vroegterecord staat op 23 oktober 2003 met -5,3 graden. Gemiddeld komen er in het winterhalfjaar in totaal 12 dagen met matige vorst voor. In het seizoen 2013-2014 kwam het als enige keer geheel niet tot officiële matige vorst.

Het winterseizoen van 2017-2018 telde in totaal zes dagen met matige vorst in De Bilt. De laatste keer dat het matig vroor was op 2 maart.

Regionaal vroor het al matig op 24 november

In Leeuwarden vroor het op 24 november al matig. Daarmee was Leeuwarden het eerste officiële station van het land dat matige vorst noteerde. De eerste lokale matige vorst was daarmee precies op tijd.

Tags:
20 januari 2019

Het heeft streng gevroren!

Voor het eerst deze winter heeft het plaatselijk streng gevroren. Van strenge vorst is sprake bij temperaturen beneden -10,0 graden. Lees meer

19 januari 2019

Laag sneeuw op komst

Winterliefhebbers worden dit jaar op hun wenken bediend. Niet alleen is de vorst ons land binnengevallen, ook krijgt Nederland te maken met sneeuw. Lees meer