Kans op lichtende nachtwolken

Vanavond hebben we kans om lichtende nachtwolken te zien. Nadat de zon even over tienen onder gaat kan het zilverblauwe licht van deze zeer hoge wolken zichtbaar worden. Om ze te kunnen zien mag er niet veel sluierbewolking zijn en moet je naar de noordwestelijke hemel kijken. Het schijnsel van deze wolken kan tot 23.15 uur zichtbaar zijn. Daarna treedt op grote hoogte de duisternis is. Ook morgenavond kunnen we dit natuurfenomeen mogelijk zien. De dagen daarna kunnen wolkenvelden het schijnsel van deze zeer hoge bewolking aan het zicht onttrekken.

Vanmiddag is het zonnig en heet, maar trekken ook velden sluierbewolking over het land. Vanavond lost de hoge bewolking voor een deel op en daarmee neemt de kans om lichtende nachtwolken te kunnen zien toe. De wolken zijn er lang niet altijd dus we hebben ook een beetje geluk nodig.

Komende nacht kunnen de wolken opnieuw verschijnen voordat de zon op komt. Daarvoor moet je wel vroeg opstaan, want de wolken kunnen dan juist tussen 4.00 en 5.00 uur te zien zijn. Je kunt natuurlijk ook wachten tot morgenavond, want ook dan is het vrij helder. De dagen daarna zijn er ’s avonds ook wolkenvelden, waardoor de kans om het zilverblauwe licht te zien afneemt.

Lichtende nachtwolken is de hoogste bewolking die we kennen. Het komt voor op een hoogte van 85 km. Veel hoger dan de 10 km tot waar de meeste sluierbewolking zit. Daarboven neemt de sluierbewolking af en zware onweersbuien komen nog wel eens tot 15 km hoogte. Ook verkeersvliegtuigen komen niet hoger.

IJswolken

Lichtende nachtwolken kunnen ontstaan wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes condenseren. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Doordat de wolken zo dun zijn, zijn ze overdag met het blote oog niet zichtbaar. Pas nadat de zon is ondergegaan kun je deze bewolking waarnemen als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen kun je ze zien. Wanneer de zon verder onder de horizon zakt treedt ook op grote hoogte de duisternis in en zullen de lichtende nachtwolken verdwijnen. Bij goede condities zijn de wolken tot een uur na zonsondergang goed zichtbaar.

Het stof dat nodig is voor het ontstaan van de lichtende nachtwolken is vooral afkomstig uit de ruimte. Elke dag worden meteoroïden, stofdeeltjes afkomstig van kometen, door de zwaartekracht de atmosfeer ingetrokken. Ook vulkanisch as kan leiden tot een toename van de hoeveelheid stof hoog in de atmosfeer.

Lichtende nachtwolken rond de Noordpool (NASA)

Als de temperatuur laag genoeg is (-90 tot -145 graden) kan waterdamp op deze stofdeeltjes ijskristallen vormen. Juist rond 85 km hoogte kan de temperatuur zo laag worden. Op lagere hoogte is de atmosfeer veel dichter, met een hogere temperatuur als gevolg. Ook op grotere hoogte is sprake van een hogere temperatuur doordat het sterke ultraviolette licht en de röntgenstraling van de zon daar door de lucht in de atmosfeer wordt geabsorbeerd.

Zomerfenomeen

Op de hoogte van de lichtende nachtwolken is het erg droog. Juist in de zomer is er iets meer vocht waardoor ijskristallen kunnen ontstaan. Dit in tegenstelling tot parelmoerwolken die in de winter kunnen ontstaan, maar door de benodigde zeer lage temperaturen op 25 km veel zeldzamer zijn. De meeste lichtende nachtwolken zijn zichtbaar in het hoge noorden, maar rond de langste dag zijn ze soms ook rond onze breedte te zien.


Wil je dat graag vastleggen op camera? Profiteer dan nu van vele kortingen bij Coolblue dankzij deze speciale acties!

Bron: NASA, KNMI
Foto: Marek Nikodem

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De hete periode die afgelopen dagen vooral het zuiden van het land trof is bekroond met een regionale hittegolf. In […] Lees meer

Het begin van de astronomische zomer wordt gemarkeerd met aanhoudend warm zomerweer. Een regionale hittegolf behoort tot de mogelijkheden en […] Lees meer