Kans op wateroverlast door langdurige regen

Langdurige regen kan vandaag op grote schaal 10-20 mm neerslag veroorzaken. Vooral in het zuidoosten kan dit problemen geven doordat de grond doorweekt is door de buien van vorige week. Morgen verdwijnt de neerslag en daarna wordt het zonniger en erg warm. Donderdag wordt het in bijna het hele land 25 tot 28 graden. In het (zuid)oosten kan het met 30 graden voor het eerst dit jaar tropisch warm worden.

Een grootschalig regengebied veroorzaakt een grijze en kletsnatte dag. Op veel plaatsen valt 10 tot 20 mm regen. In het westen wordt de meeste regen verwacht, lokaal ruim 30 mm! Uit de buien van vorige week viel veel meer neerslag, maar door de grote schaal van de regen kan er toch overlast ontstaan door slecht zicht op de wegen. In het zuidoosten van het land is de grond zo nat van de neerslag van vorige week dat de regen een tijd kan blijven staan.

Morgen begint de astronomische zomer. Na een bewolkt start schijnt in de middag vooral in het noorden en westen af en toe de zon. Met name in het binnenland kunnen een paar buien ontstaan. De temperatuur stijgt naar 19 tot 22 graden. De dagen daarna wordt het een stuk warmer!

Woensdag is het met 21-23 graden in de kustgebieden en 24 tot 26 in het binnenland vrij warm zomerweer. Doordat de zon vaak schijnt is het heerlijk weer. Een plaatselijke regen- of onweersbui is niet uitgesloten.

Donderdag wordt de warmste dag van de week met zomerse temperaturen. Toch nemen de verschillen in het land toe. In het westen komt vrij veel bewolking voor en wordt het 23 tot 26 graden. In de oostelijke helft van het land is de zon veel vaker te zien en wordt het broeierig warm met 27 tot 30 graden. Regionaal wordt het de eerste tropische dag van dit jaar! Limburg en de Achterhoek maken de grootste kans op een eerste dertiger. In de loop van de dag kunnen vooral in het zuiden pittige regen- en onweersbuien ontstaan.

Hoge zonkracht

Deze tijd van het jaar kan de hoge stand van de zon al snel leiden tot een hoge zonkracht en vooral donderdag is het zonlicht dan ook sterk. Naar verwachting zal de UV-index 8 zijn met als gevolg dat de onbeschermde huid snel kan verbranden. De kans op verbranding is het grootst tussen 12.00 en 15.00 uur.

Foto: J. Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het herfstachtige weer slaat de komende dagen om in zomers weer. Het wordt broeierig warm met donderdag 31 graden in het […] Lees meer

De zomer begint dinsdag met veel bewolking en een klein beetje regen, maar woensdag gaat de zon schijnen en stijgt […] Lees meer