Lente keert terug na onstuimig herfstweer

Vandaag gaat om 11:28 de astronomische lente van start. Het weer houdt zich niet aan de kalender, want het is herfstachtig met van tijd tot tijd regen of motregen en een (vrij) krachtige zuidwestenwind. Aan de westkust staat zelfs een windkracht 7 en is kans op windstoten tot 75 km/u. Ook morgen is het nog onstuimig, maar vanuit het westen gaat de zon flink schijnen. Vanaf woensdag wordt het snel rustiger en neemt de kans op neerslag af. Het weekend verloopt lenteachtig met flink wat zon en temperaturen rond 15 graden.

In de loop van de week komt een hogedrukgebied steeds dichter bij ons land. De krachtige zuidwestenwind zal vanaf woensdag snel afnemen, maar woensdag, donderdag en vrijdag veroorzaakt een zwakke storing nog wat wisselvalligheid boven onze omgeving. Wolkenvelden en brede opklaringen wisselen elkaar dan af en soms valt wat regen uit de bewolking, vooral op donderdag.

Grote hoeveelheden worden niet verwacht, maar écht lenteachtig is het nog niet met temperaturen van 10 graden op de Wadden en 12 in het binnenland. Dit zijn overigens wel normale temperaturen voor eind maart. De nachten zijn fris met hier en daar een graadje vorst (aan de grond).

Komend weekend lenteweer?

De kans is groot dat het hogedrukgebied dit weekend boven ons land komt te liggen. Als dat gebeurt is het overal droog en schijnt de zon flink. De temperatuur kan dan lekker oplopen naar circa 15 graden. Door een noorden tot noordoostenwind zal het kwik in de kustgebieden een stuk lager uitvallen. De nachten blijven voorlopig fris.

Onstuimig begin van lente veroorzaakt drukke spits

Vandaag begint de officiële lente, maar het weerbeeld lijkt op herfst. De zon laat zich niet of nauwelijks zien en vanuit het westen trekt een regengebied over het land. Dat betekent dat de paraplu of regenjas weer hard nodig is, vooral in het noorden van het land. In het zuidoosten komen ook wat langere droge perioden voor.

De wind is vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard in de kustprovincies, 6-7 Bft. Aan zee kunnen windstoten tot 75 km/u voorkomen. Door het onstuimige weer zal zowel de ochtend- als de avondspits drukker dan normaal verlopen. Het is zeker niet koud met maxima tussen 10 graden in de Kop van Noord-Holland en lokaal 14 bij de grens met België. De wind maakt het voor het gevoel frisser.

Morgen stroomt vanuit het westen drogere en koudere lucht ons land binnen. De zon gaat flink schijnen, maar vooral in het oosten komt eerst nog een aantal buien voor. Met 8 graden op de Wadden en 11 in het uiterste zuiden, is het een stuk minder zacht dan afgelopen dagen. Door de (vrij) krachtige westenwind ligt de gevoelstemperatuur tussen 2 en 6 graden.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De zon is doorgebroken en ook de komende tijd kunnen we ons verheugen op flinke zonnige perioden en prima temperaturen. …
Lees meer...

 

Maandag gaat om 11:28 de astronomische lente van start, maar lenteachtig is het weerbeeld deze dag niet. Op de meeste …
Lees meer...