Recordhete 2 juni voorbij: de eindstand

Vandaag was het in heel het land bijzonder warm met maxima van 26-33 graden. In De Bilt werd het 30,4 graden en daarmee is de eerste officiële tropische dag van het jaar een feit. Deze temperatuur was bovendien goed voor een warmterecord. Nog nooit is op 2 juni zo’n hoge temperatuur gemeten op het hoofdstation. Het warmst werd het in Volkel met 32,9 graden. Ook dit is een record. Op geen enkele plek in Nederland was het op 2 juni zo heet als vandaag.

Vandaag was het op veel plaatsen tropisch warm met een maximumtemperatuur van meer dan 30 graden. Om 12:30 uur was de eerste lokale tropische dag van 2019 een feit. In Gilze-Rijen werd op dat tijdstip 30,0 graden gemeten. Tot officiële tropische warmte kwam het toen nog niet, want in De Bilt was het om 12:30 uur 27,3 graden. Later in de middag was dit wel het geval. Om 15:50 werd in De Bilt 30,0 graden gemeten. Hiermee is de eerste officiële tropische dag van het jaar een feit.

Veel warmterecords gesneuveld

Naast dat het de eerste officiële tropische dag van het jaar is, is het vandaag de warmste 2 juni ooit gemeten. Om 14:30 werd het warmterecord in De Bilt gebroken en uiteindelijk liep de temperatuur op naar 30,3 graden. De uiteindelijke maximumtemperatuur van vandaag varieerde van 26,8 graden op Terschelling tot 32,9 in Volkel.

Vrijwel alle weerstations van het KNMI behaalden vandaag een warmterecord. Alleen in Friesland, Groningen en Drenthe kwam het regionaal niet tot warmterecords. De stevige wind temperde de hitte in deze provincies enigszins.

Kans op onweer

Vanavond blijft het nog lang warm. Er stapelwolken en enkele sluierwolken en lokaal kan een onweersbui ontstaan. De buien trekken snel, waardoor het alweer rap droog is. Komende nacht neemt de kans op onweer toe. Deze kans is net wat groter in het oosten. Zwaar onweer wordt niet verwacht. Ook morgenochtend trekken enkele regen- en onweersbuien over het land.

Komende dagen geen tropische warmte

Morgen is het zo’n 10 graden kouder dan vandaag. De maxima komen uit op 17-22 graden. Lokaal is kans op een bui. Dinsdag is het weer even warmer met 20-26 graden. De dagen daarna is er zo nu en dan kans op een bui.

Tags:

Het is noodweer in Duitsland. Maandagochtend vroeg werd de deelstaat Nordrhein-Westfalen getroffen door onweer, slagregens en windstoten. Lees meer

Met 30 graden in De Bilt staat de eerste officiële tropische dag van 2019 genoteerd. Gemiddeld genomen telt een jaar 4 officiële tropische dagen. Lees meer