Opnieuw droog, vrij zonnig en warm zomerweer

Na het weekend keert het warme, droge en vrij zonnige zomerweer terug. Omdat de wind uit het noorden waait is het aan zee relatief koel met 14-18 graden. In het binnenland is het aangenaam warm met 22-26 graden. Woensdag en donderdag draait de wind naar het oosten en wordt het landinwaarts met 25-28 graden beduidend warmer. Ook op de stranden gaat de temperatuur dan flink omhoog. Dit weekend beginnen we nog grijs met veel bewolking en regionaal wat regen.

Na het weekend hebben we te maken met een hogedrukgebied ten noorden van onze omgeving. Daardoor is het stabiel zomerweer zonder een onweersdreiging. De zon schijnt flink en in het binnenland ontstaan soms vriendelijke stapelwolken of er trekt een wolkenveld over het land. Op de stranden kan het soms minder aangenaam zijn als zeemist vanaf de Noordzee binnentrekt.

De temperatuurverschillen zijn door de aanlandige wind groot. In de kustgebieden wordt het hooguit 18 graden. Als lage wolken en mist vanuit de Noordzee binnentrekken is het met 14-17 graden nog kouder. Achter de duinen is het al ruim 20 graden en in het binnenland ligt het kwik tussen 22 en 25 graden. In het oosten van Brabant en in Noord- en Midden-Limburg is het, zoals gewoonlijk in de zomer, een paar graden warmer.

Woensdag en donderdag op grote schaal zomerse temperaturen

Volgens de laatste berekeningen draait de wind woensdag en donderdag tijdelijk naar het oosten. Warme lucht vanuit Centraal-Europa weet ons land dan te bereiken. Met uitzondering van de kustgebieden, waar zeewind de temperatuur tussen 20 en 24 graden houdt, wordt het zomers warm met ruim 25 graden. In het (zuid)oosten kan het zelfs 28 graden worden. Vooral de zuidelijke provincies maken kans op een lokale regen- of onweersbui.

De dagen daarna is de temperatuurverwachting onzeker en dat hangt af van de windrichting. Sommige weermodellen laten de wind terugdraaien naar het noorden. Daardoor wordt het vooral in de kustprovincies minder warm en neemt de bewolking toe. Als de wind uit het oosten blijft waaien houdt het hoogzomerse weer aan. De kans op een overgang naar koel en wisselvallig weer is klein.

Vooral vandaag nog vrij veel bewolking en regionaal regen

Vanochtend is het op de meeste plaatsen bewolkt en vooral in het noorden valt wat regen. Vanmiddag wordt het op de meeste plaatsen droog, met uitzondering van het noorden en noordoosten. Vooral ten zuiden van de grote rivieren kan de zon doorbreken. Er staat een zwakke tot matige westenwind en het wordt 16 graden in de Kop van Noord-Holland en lokaal 22 in Noord-Limburg.

Vanavond en vannacht is het op de meeste plaatsen droog en kan mist ontstaan. Het koelt af naar 12-15 graden. Morgen start regionaal bewolkt en lokaal komt dichte mist voor. Later wisselen stapelwolken en zonnige perioden elkaar af. Het noordoosten maakt kans op een lokaal buitje. Aan zee valt het flink tegen. Vanaf de Noordzee trekt lage bewolking en mist het land op. Daardoor is het in een smalle kuststrook kil met slechts 14-17 graden. In het binnenland is het beduidend warmer met 21-26 graden.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Na het weekend keert het warme, droge en vrij zonnige zomerweer terug. Omdat de wind uit het noorden waait is […] Lees meer

Na het weekend keert het warme, droge en vrij zonnige zomerweer terug. Omdat de wind uit het noorden waait is […] Lees meer