Zeldzame parelmoerwolken gefotografeerd

Vandaag zijn in Nederland zeldzame parelmoerwolken gezien en gefotografeerd. Dat is voor het eerst sinds 1996! Deze kleurrijke wolken ontstaan op grote hoogte van circa 25 km, bij zeer lage temperaturen van -80 graden Celsius of lager. Boven Nederland zijn deze temperaturen nu aanwezig. Vanochtend was er nog veel gewone bewolking boven het land, waardoor de parelmoerwolken slechts zeer lokaal werden gezien en in Almere gefotografeerd. Vanavond rond zonsondergang stroomden de foto’s binnen. Hieronder een greep uit de vele mooie foto’s.  

JNM Jongeren Wageningen

JNM Jongeren Wageningen

Jannes Wiersema Roodeschool

Jannes Wiersema Roodeschool

Marijke Quist

Marijke Quist

6. Georgina Schilders

Georgina Schilders

5. Danielle Teeuwe

Daniëlle Teeuwe

Bram van Broekhoven Dirksland

Bram van Broekhoven Dirksland

4.Jeannet Tennekes

Jeannet Tennekes

7. Ab Donker

Ab Donker

3. Marieke Legters

Marieke Legters

 

 

 

Parelmoerwolken in Nederland zeldzaam

Kleurrijke parelmoerwolken zijn vanuit Nederland zeer zelden te zien. Tot vanochtend waren de wolken op 16 februari 1996 in het noorden en oosten van Nederland voor het laatst gefotografeerd en in 2006 waren er alleen enkele meldingen. 

Kansen op parelmoerwolken nemen af

Komende dagen wordt de lucht op 25 km hoogte geleidelijk minder koud en neemt de kans op parelmoerwolken af. Desondanks zou het fenomeen woensdag tijdens lokale opklaringen nog wel kunnen worden waargenomen. De dagen daarna nemen de kansen verder af en wordt het zicht belemmerd door donkere regenwolken.

Ook in Schotland en Engeland zijn vanochtend prachtige parelmoerwolken waargenomen.Hieronder een mooi filmpje waarbij je de gewone bewolking hard voorbij ziet trekken en op grote hoogte de prachtige parelmoerwolken ziet.

Ontstaan van parelmoerwolken

Parelmoerwolken ontstaan op 20-30 km hoogte, in de ozonlaag. De ozonlaag bevat nauwelijks vocht. Dit vocht condenseert pas bij temperaturen beneden -80 graden Celsius met als gevolg vorming van dunne wolkenflarden. Doordat de wolken bestaan uit zeer kleine ijskristallen wordt het zonlicht sterk gebroken en ontstaat er een kleurenpracht. Er zijn eigenlijk twee typen parelmoerwolken te onderscheiden.

Het meest gezien vanavond zijn grote dunne wolkenflarden, die het zonlicht verstrooien in verschillende pasteltinten (o.a. roze en paars). De wolk zelf zie je eigenlijk niet, maar het licht verraadt dat hij aanwezig is op grote hoogte. Daarnaast zijn er wat kleinere vlekken die vaak een groter aantal kleuren laten zien. Deze parelmoerwolk bestaat uit nog wat kleinere ijskristallen dan de eerste variant. Hierdoor wordt het licht sterker gebroken in regenboogachtige kleuren. Beide varianten traden vanavond vaak tegelijk op. Soms zijn er ook nog golfstructuren te zien in de wolken, wanneer het hard waait op 25 km hoogte.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Aanstaande vrijdag is het Warmetruiendag en zetten veel mensen de verwarming lager, om energieverspilling te lijf te gaan. Dit jaar […] Lees meer

2 februari 2016

Gure en natte carnaval

Tijdens carnaval krijgt Nederland te maken met een komen en gaan van regengebieden en losse buien. Krachtige oceaandepressies, die het […] Lees meer